Hlavní obsah

Hráčská vášeň syna, který prohýřil 27 miliónů, přivedla celou rodinu před soud

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Tresty vězení od pěti do sedmi let si ve čtvrtek vyslechla čtveřice obžalovaných Lenka Pražáková, Josef a Věra Stříteští a jejich syn Marek, které soud uznal vinnými z trestných činů podvodů a zpronevěry celkem 27 miliónů korun. Částku vypůjčenou od soukromých osob i zpronevěřenou z kont soukromé firmy prohýřil čtyřiadvacetiletý Marek s kamarády v hernách, kasinech a nočních klubech.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hráčská vášeň přivedla na lavici obžalovaných nejen Marka Stříteského (vpravo), ale účetní Lenku Pražákovou, jeho matku a otce, kteří mu pomáhali sehnat peníze do heren a kasin.

Článek

Neuvěřitelný příběh jednoho závislého gamblera, jeho nezdravě oddaných rodičů a vidiny pohádkového dědictví ze Španělska začal už v srpnu 2008. Do ledna 2010 vylákali rodiče Marka Stříteského podle obžaloby víc než 20 miliónů z účtů soukromé firmy z Vysokého Mýta, jejíž účetní přesvědčili, že peníze potřebují na vyřízení tohoto obrovského dědictví.

Přitom o nepravdivosti historiky, kterou vymyslel jejich syn Marek, věděli, stejně jako o jeho hráčské vášni.

„Peníze na hry mu začali dávat už na vysoké škole. Nejdříve mu poskytli veškeré rodinné úspory, poté si začali půjčovat. Žádost o poskytnutí peněz byla pro rodiče rozkazem," uvedla ve středu ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Eva Jirásková.

Rodiče podvodem vylákali několik miliónů korun od známých a lidí, kterým tvrdili, že peníze potřebují na zajištění velkého dědictví ze zahraničí.

Syn byl souzen jen za podílnictví

Podle rozhodnutí soudu by měl za podvody strávit ve vězení sedm let Josef Stříteský, jeho manželka Věra o rok méně. Na šest let je za zpronevěru odsouzena i účetní Lenka Pražáková. Společně by také měli uhradit poškozeným způsobenou škodu.

Marek Stříteský, který jediný nepoctivě získané peníze užíval, byl potrestán pěti lety vězení za podílnictví. Současně mu byla uložena povinnost podrobit se kvůli jeho hráčské závislosti psychiatrickému léčení ústavní formou.

Rozsudek zatím není pravomocný, neboť státní zástupkyně i obžalovaní si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám