Hlavní obsah

Manekýn dostal u soudu za přepadení pošty pětiletou podmínku

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tři roky vězení s pětiletým odkladem a zákaz hraní hazardních her. To je trest pro jednadvacetiletého Martina Durka z Brna. Absolvent gymnázia a příležitostný manekýn se před soud dostal za přepadení pošty v Brně - Komíně.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Martin Durek před soudem

Článek

Při činu den po Velikonocích postupně zajal sedm pracovnic pošty, přičemž šest z nich svázal lepicí páskou na rukou a nohou. Sedmé se podařilo přivolat pomoc a mladý maskovaný lupič s maketou pistole v ruce byl na místě zadržen.

Jako v pohádce si žil úspěšný maturant, pohledný mladík, který se chtěl dokonce stát právníkem, jenže se na vysokou nedostal. Jak se sám soudu během vyšetřování přiznal, stačil za tři roky prohrát v ruletě několik miliónů korun.

Tři milióny přitom dostal od šedesátiletého Američana, který mu tuto sumu postupně do Brna poslal. „Seznámili jsme se na internetu, Měli jsme hodně společných zájmů a on mi skutečně tři milióny během tří let poslal. Ty jsem také prohrál v ruletě,“ přisvědčil u soudu Durek.

K přepadení pošty, kterou si předtím obhlédl, se odhodlal podle vlastních slov poté, co se do problémů dostala jeho přítelkyně, když přes ni začali někteří věřitelé vymáhat další dluh ze hry, který činil asi 200 000 korun.

„Dostal jsem o ni strach, a proto jsem k tomu přistoupil,“ uvedl mladý lupič, který se ke všemu doznal a pošťačkám poslal z vazby i omluvný dopis.

Soud zohlednil, že ženám neublížil

Soud byl shovívavý mimo jiné i proto, že žádné z nich neublížil, všechny jen měly poničené oblečení od agresivního čisticího prostředku (sava) a octa, které při loupeži použil na čištění lepicích pásek, kterými oběti svazoval, kvůli zahlazení otisků prstů.

Zároveň chtěl octem a savem polít oblečení, které měl na sobě, protože pod ním byl již oblečen na jednání s významným módním návrhářem, který ho měl přijmout do zaměstnání. Ženy také uvědomil, že se jedná o dezinfekci, která jim neublíží.

Poštu navštívil hned o půl šesté ráno, kdy postupně svazoval příchozí zaměstnankyně a doufal, že se zmocní klíčů od pokladny. Ty mu však poslední příchozí žena zapřela. Ostatní ženy je skutečně neměly a řekly mu, že je má vedoucí, který přijde později. Zatímco ostatním okamžitě při svazování bral jejich telefony, poslední ženě jej na chvíli nechal a ona poslala šéfovi zprávu o přepadení.

Durek může být za shovívavost soudu v čele s předsedou senátu Davidem Otevřelem vděčný. Trestní sazba za loupež je dva až deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám