Hlavní obsah

Trest za pokus o uplácení v nemocnici žena nedostane

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Obchodní zástupkyně pražské společnosti Black Storm Irena Štillerová se definitivně vyhne trestu za to, že se pokusila uplácet v domažlické nemocnici, aby do ní mohla dodávat zdravotnický materiál. Krajský soud v Plzni ve středu zamítl stížnost státní zástupkyně proti červencovému rozhodnutí domažlického soudu, který trestní stíhání 56leté dealerky podmíněně zastavil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Irena Štillerová u soudu

Článek

„Vzhledem k okolnostem případu byl postup okresního soudu zákonný. Obžalovaná se k přečinu, za který je ohrožena maximální sazbou do dvou let, doznala. Nebyla dosud soudně trestána ani postihována za přestupek. Nejsou ohledně ní ani žádné negativní poznatky,“ vysvětlil krajský soudce Jiří Šilhavý. Pokud bude Štillerová dva roky sekat latinu, zůstane bezúhonným člověkem.

Případ se odehrál letos v únoru. Štillerová navštívila nákupčí nemocnice Janu Grolovou s tím, že by ráda do nemocnice dodávala příslušenství k operačním přístrojům. Za to jí slíbila tři procenta do kapsy z každé faktury.

„Peníze si předáme z ruky do ruky a nikdo se nic nedozví,“ snažila se dealerka Grolovou zlomit. Ta se ale zlákat nedala a okamžitě vše ohlásila ředitelce špitálu, která kontaktovala policii.

Štillerová ve své výpovědi před soudem uvedla, že si Grolová nepřímo o peníze řekla. „Když jsem při našem prvním setkání mluvila o tom, jestli mně pomůže dostat se do nemocnice, zeptala se mne na to, jaké bude daňové plnění. Protože jsem vůbec nevěděla, o čem mluví, vysvětlila jsem si to tak, že chce pro sebe nějakou provizi. Tak jsem jí tu nabídku učinila. Lituji toho, netušila jsem, že z toho bude takový problém,“ prohlásila.

Proti její obhajobě se Grolová u soudu tvrdě ohradila. „Naopak už při prvním setkání jsem měla divný pocit. Například když jsem jí řekla, v jaké cenové relaci si představuji dodávku jejich zboží, rozhodila rukama a na kolegu, který tam byl s ní, vykřikla: Ty vole, to jsou ceny. Pak mi od ní přišel e-mail s nabídkou, že pokud budu souhlasit s jejich cenami, bude mi vyplácet tři procenta z každé faktury,“ uvedla Grolová.

Právě na moment, kdy se Štillerová snažila u soudu svést vinu na Grolovou, upozornila ve své stížnosti státní zástupkyně. „Pokud v hlavním líčení obžalovaná uváděla, že při jednání se svědkyní padl z její strany dotaz na jakési daňové úlevy a eventuálně jejich plnění, neměl tento dotaz nic společného s doznáním obžalované ohledně úplatku, Pouze upřesňoval celé jednání mezi obžalovanou a svědkyní a rozhodně z něj nelze činit závěr, že by snad obžalovaná měla snahu vysvětlovat své jednání jako nedorozumění či dokonce naznačovat, že i ze strany svědkyně došlo ke korupčnímu jednání.,“ řekl k tomu soudce Šilhavý.

Detektivové z protikorupční policie Štillerovou zadrželi v okamžiku, kdy na už jimi monitorované schůzce dojednávala s Grolovou podrobnosti k učiněné nabídce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám