Hlavní obsah

Policejní podplukovník s minulostí v StB složil funkci

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Podplukovník Milan Knopp, který zastává významný manažerský post na Krajském policejním ředitelství v Plzni, složil funkci. Právo minulý týden upozornilo na to, že Knopp je veden na oficiálním seznamu ministerstva vnitra jako agent bývalé vojenské kontrarozvědky (VKR), která byla součástí komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Článek

„Požádal jsem krajského policejního ředitele, aby zrušil mé pověření na funkci, do které jsem se dostal legální cestou výběrového řízení. Přestože k tomu splňuji všechny zákonné předpoklady, rozhodl jsem se po zveřejnění článku o mé minulosti, že není vhodné, abych dál tuto funkci vykonával,“ řekl v úterý Právu Knopp.

Ten před nedávnem získal post koordinátora krajského policejního ředitele se zařazením do deváté platové třídy, tedy stejně jako policisté v ředitelských a dalších významnějších velitelských funkcích. Jeho nadřízeným je pouze krajský policejní šéf. Z titulu své funkce se tak mohl dostat ke všem informacím západočeských policistů, a to i k těm, které podléhají utajení. Reakci krajského policejního ředitele Jaromíra Knížete na Knoppovu rezignaci se Právu získat v úterý nepodařilo.

Co bude Knopp dělat dál, tak zatím není jasné. U policie však hodlá podle svých slov i nadále pracovat. „Chci vám upřímně poděkovat, dodal jste mi hodně pozitivní energie, abych setrval u policie co nejdéle a plnil úkoly ne na sto procent, jako tomu bylo doposud, ale dosáhnout absolutních vynikajících výsledků,“ napsal Knopp v SMS reportérovi Práva poté, co byl osloven, aby se vyjádřil ke své minulosti.

Byl vedený jako agent

Knopp byl vedený ve svazku StB jako agent – tedy v nejvyšší funkci agenturní sítě, kdy už pod sebou měl i další spolupracovníky, které řídil. On sám na spolupráci kývl v roce 1988, a to v době, kdy sloužil jako voják z povolání a velel pohraniční rotě v Domažlicích. Podle záznamů v jeho svazku, který Právo prostudovalo, začínal jako kandidát tajné spolupráce pod krycím jménem Student a vázací akt rezidenta dobrovolně podepsal o čtyři měsíce později. Za dalších pět měsíců byl povýšen na agenta „Daniela“.

„Vázací akt jsem podepsal pod určitým tlakem. Byl jsem nařčen z krádeže benzinu a měl jsem strach, že půjdu před vojenského prokurátora. Tak jsem to podepsal,“ hájí se dnes Knopp. Nikdy se ale proti údajnému nátlaku oficiálně neohradil, nepodal žádnou žalobu k očištění svého jména a ani nepožádal o výmaz ze seznamu StB, tak jako to po sametové revoluci udělala řada lidí, kteří skutečně spolupráci s komunistickou tajnou policií podepsali proti své vůli na základě například výhrůžek.

Nikomu jsem neublížil, hájí se

Naopak ze svazku vyplývá, že Knopp se stal velmi aktivním zpravodajcem. Jeho hlavní úkol byl vybudovat a řídit síť tajných spolupracovníků z řad vojáků základní služby. Dále měl prověřovat i civilisty napojené na zaměstnance armády. Šmíroval a podával hlášení nejen na lidi mimo vojsko, ale „bonzoval“ i na své kolegy.

„Nikomu z těch lidí jsem neublížil,“ prohlásil včera Knopp. Z materiálů ze spisu je ale patrné, že Knoppem předávané poznatky měly takový charakter, že se tito lidé mohli stát lehce vydíratelnými.

Reklama

Výběr článků

Načítám