Hlavní obsah

Poláci ukopali krajana a pak šli na pivo

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Alkohol a zřejmě i ponorková nemoc se podepsaly pod brutální vraždu polského dělníka. Toho podle obžaloby brutálně kopali a mlátili dva jeho krajani na ubytovně Horácko ve Velkém Meziříčí. Zraněný pak umíral bez pomoci dlouhé minuty. Markovi Budnijakovi (43) a Jackovi Gontowskemu. (37) teď u soudu v Brně hrozí za zvlášť surovou vraždu až 25 let vězení.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poláci Marek Budnijak (vlevo) a Jacek Gontowski byli obžalováni z brutální vraždy krajana na ubytovně na Vysočině.

Článek

Státní zástupce je viní, že na krajana bezdůvodně zaútočili 8. ledna odpoledne. „Kopali a bili ho do hlavy, krku, hrudníku a zad, přičemž mu způsobili vážná poranění hlavy a krku. Oběť utrpěla oboustranné zlomeniny žeber a zhmoždění ledvin. Brutální útok obžalovaných trval nejméně dvacet minut,“ uvedl žalobce.

Útočníci podle soudu nechali zbitého kolegu ležet bez pomoci na zemi. Jacek pak zamkl pokoj a spolu s Markem pak odešli v klidu do hospody. Oběť pak několik hodin v mučivých bolestech umírala. „Zkopaný a zmlácený Polák zemřel v důsledku krvácení do dutiny břišní,“ upřesnil státní zástupce.

Spory kvůli alkoholu

Z výpovědi Marka vyplynulo, že s mrtvým měli údajně časté spory kvůli opileckým výstupům v ubytovně. Zabitý Mietek prý spal oblečený a neustále po něm zůstávaly prázdné lahve od alkoholu.

„Trochu jsme uklidili, umyli se, zamkli pokoj a šli na bowling a na diskotéku. Tam jsme popili několik piv a vrátili se asi ve čtyři ráno. Našli jsme pokoj znovu otevřený, Mietek spal oblečený na posteli, zase tam byly flašky. Když se probudil, chytil jsem ho za košili a vyhodil jsem ho na chodbu,“ popisoval starší obžalovaný. „Vrazil jsem Mietkovi pár facek a Jacek ho začal bít. To trvalo asi 20 minut. Je mi to líto. Byl jsem pod vlivem alkoholu. Nedokázal jsem tehdy přesně vyhodnotit situaci a nepoznal, že Mietek potřebuje pomoc,“ hájil se před soudem Marek.

Podle něj prý zbitý kamarád prý žádnou pomoc nechtěl. Obžalovaní u soudu popírají také informace, že se původně domlouvali, jak se zbavit těla mrtvého kolegy. Údajně ho původně chtěli zabalit do deky, hodit do řeky a ujet do Polska.

Rozsudek by mohl padnout ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám