Hlavní obsah

Předseda Mladých konzervativců zbil řidiče a kopal mu do auta, hrozí mu osm let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr (ODS) se v pondělí ocitl před plzeňským soudem coby výtržník a rváč. Student pátého ročníku plzeňských práv podle žalobce loni v květnu surově zbil řidiče a kopal mu do auta. K incidentu došlo v Plzni – Újezdě, kde v místní sokolovně čtyřiadvacetiletý Fremr zapíjel májku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr (v popředí) v soudní síni

Článek

Napadený Miloš Knedlhans skončil v nemocnici s utrženým stehenním svalem. Za způsobení těžké újmy na zdraví, výtržnictví a poškozování cizí věci hrozí šéfovi mládežnické organizace, která je úzce napojena na ODS, až osmiletý trest vězení.

„Se slovy ty čů... poškozeného nejprve udeřil, poté ho povalil na zem a kopal do něho. Pak šel k jeho vozidlu, které dalšími kopanci poškodil,“ uvedl státní zástupce Štefan Oravec.

Vše se odehrálo na silnici poblíž Fremrova bydliště. „Všiml jsem si, že po krajnici jdou dvě osoby. Byl to muž a žena. Když jsem je míjel, slyšel jsem křik. Tak jsem kousek od nich zastavil, stáhl okénko a ptal se, co se děje. Ten muž mi začal sprostě nadávat, a pak se ozvala rána, jako když někdo praští pěstí do kapoty,“ popsal před soudem poškozený.

Posílal za mnou právníky, abych to za peníze stáhl. Mluvili o tom, že je před volbami a že kdyby se toho chytil tisk, tak je to špatné.
poškozený Miloš Knedlhans

„Vystoupil jsem z auta a šel se podívat, co se stalo. V tom okamžiku jsem byl napaden. Nejdříve jsem dostal několik ran, které jsem se snažil vykrýt. Pak do mne útočník prudce vrazil, že jsem spadl na zem. Následovaly jeden dva kopy,“ uvedl Miloš Knedlhans.

Po kopancích prý ucítil pronikavou bolest v noze. „Udělalo se mi hrozně špatně. Dala se do mě zimnice. Nemohl jsem se hýbat. Obžalovaný potom ještě prokopl zadní dveře auta,“ pokračoval napadený muž, kterého museli lékaři bezprostředně po zranění operovat.

Později podal na Fremra trestní oznámení. „Posílal za mnou právníky, abych to za peníze stáhnul. Mluvili o tom, že je před volbami a že kdyby se toho chytil tisk, tak je to špatné. Já jen chci, aby se to řádně vyšetřilo a odsoudilo,“ dodal Knedlhans.

Podle Fremra šlo o běžnou vesnickou rvačku

Fremr to ale vidí jinak. Podle něho šlo o běžnou vesnickou šarvátku, kterých se odehrají stovky. „Celé je to zbytečně vyhrocené vzhledem k tomu, o jakou situaci šlo,“ prohlásil mladý konzervativec.

Podle jeho verze byla potyčka vzájemná. „Chytli jsme se, dáli si pár pohlavků, a pak sebou praštili na zem. Protože jsem měl roztrženou mikinu a kalhoty, dostal jsem vztek. Vstal jsem, šel k tomu autu a kopl do něho. Byla to z mé strany pitomost, stydím se za to. Už bych to neudělal,“ řekl Fremr u soudu.

Zcela odlišně také popsal, co konfliktu předcházelo. „S kamarádkou jsme šli po silnici domů. Kolem nás projelo rychle auto. Ona se lekla a vykřikla něco v tom smyslu, že ten blbec tady jezdí jako blázen. Řidič zastavil, vystoupil z auta a šel proti ní. Postavil jsem se mezi ně. Padly nějaké vulgarity, pak jsme se chytli a začali se prát,“ líčil událost Fremr.

Znemožněn politicky i právnicky?

U soudu také vyšlo najevo, že Fremr při výpovědi na policii lhal. Tvrdil, že ho Knedlhans napadl první a že od něho dostal zezadu ránu do hlavy, až upadl a úplně se mu zatmělo.

„Neměl jsem důvěru v policii, vedla vyšetřování nestandardně,“ vysvětloval Fremr, kterého soudce upozornil na to, že se jako obviněný může hájit způsobem, jakým uzná za vhodné, vyjma křivého obvinění. „Jako student pátého ročníku právnické fakulty byste to snad mohl vědět,“ komentoval Fremrovu falešnou výpověď předseda senátu Boris Valový. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků a prováděním listinných důkazů.

Mladí konzervativci se hlásí ke konzervativnímu a liberálnímu proudu české pravicové scény s důrazem zejména na svobodu a odpovědnost jednotlivce. Z jejich řad vzešli například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, primátor Plzně Martin Baxa nebo exministři Petr Gandalovič, Ivan Langer či Pavel Drobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám