Hlavní obsah

V kopcích u Buchlova se srazil autobus plný lidí s kamiónem, jeden mrtvý

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buchlov
Aktualizováno

Hasiči a záchranáři zasahují u velmi vážné nehody, která se stala v pondělí krátce před polednem v kopcích u Buchlova. Nedaleko obce Zástřizly na Kroměřížsku se srazily osobní automobil, kamión a autobus. Při nehodě byli čtyři lidé těžce zraněni, jeden zemřel. Hlavní tah na Slovensko byl uzavřen.

Článek

"Dvaadvacetiletý řidič osobního auta vážným zraněním v nemocnici podlehl," řekla ČTK kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Podle prvních informací policie se 22letý řidič osobního vozu pokoušel předjet autobus, ale přehlédl v protisměru jedoucí kamión. Jeho 33letý řidič už střetu nedokázal zabránit.

Osobní automobil byl po nárazu odmrštěn mimo silnici, kamión dostal smyk a v protisměru se srazil s autobusem, za jehož volantem seděl padesátiletý řidič z Německa.

Na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. „Podle posledních informací bylo pět lidí zraněno těžce, další větší množství lidí z autobusu bylo zraněno lehce,“ popsal situaci mluvčí hasičů Mitáček. Jeden zraněný později zemřel v nemocnici.

Dva těžce zraněné hasiči vyprošťovali z osobního vozu ze Slovenska, další těžká zranění utrpěl i řidič německého autobusu, kterého museli hasiči také vyprošťovat. Těžce zraněna byla i jedna žena v autobusu.

Nasazeny dva vrtulníky

Podle mluvčího zlínské záchranné služby Petra Olšana na místě zasahovaly posádky ze Zlínského i Jihomoravského kraje. Nasazeny byly i dva vrtulníky. Celkem bylo ošetřeno 23 lidí.

"Jeden vrtulník transportoval muže s mnohačetnými zraněními do olomoucké nemocnice. Naše sanitka z Uherského Hradiště převezla do tamní nemocnice dalšího muže s otevřeným poraněním břicha. Dvě zraněné osoby sanitky převezly s úrazem horní končetiny a hlavy na chirurgickou ambulanci do Kroměříže. Patnáct cestujících z autobusu pak bylo s lehčími zraněními převezeno k vyšetření na chirurgickou ambulanci do Uherského Hradiště," řekl ČTK Olšan.

Utržená kabina kamiónu

Pátým těžce zraněným byl řidič nákladní soupravy, který poté, co se utrhla kabina, vypadl na silnici. V autobusu cestovalo asi 40 lidí.

Zdemolovaný kamión má po střetu odtrženou kabinu, přívěs zůstal vyvrácený v příkopu. Osobní vůz Opel Zafira pravděpodobně čelně havaroval, záchranáři museli vyprošťovat zraněné lidi z vozu. Na silnici zůstal rozházený náklad z kamiónu.

"Na místě zasahuje velké množství záchranných složek, povolány byly i posily ze Zlína, včetně protichemického kontejneru. Autobus byl plný lidí, kolem záchranářů je shromážděno asi 40 osob," řekl Novinkám z místa neštěstí mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Doplnil, že je na místě i větší množství sanitek.

Policisté museli silnici v obou směrech uzavřít, přesto se vytvořily kolony aut. Provoz je odkláněn, hlavní silniční tah po silnici první třídy číslo 50 byl zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám