Hlavní obsah

Policie odložila případ sledování politiků z Prahy 1

Právo, Radim Vaculík
Praha

Policie odložila v červenci případ sledování někdejších vysokých politiků z radnice Prahy 1. „Ve věci nešlo o podezření ze spáchání trestného činu,“ řekl Právu ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na sledování policisty upozornil bývalý místopředseda VV Jaroslav Škárka

Článek

Trestní oznámení podal v dubnu dnes už bývalý poslanec VV Jaroslav Škárka. Uvedl v něm, že bývalé starosty Petra Hejmu a Filipa Dvořáka (oba ODS) nechala sledovat prostřednictvím bezpečnostní agentury ABL v roce 2006 nynější vládní strana VV. Vše podle něj řídil tehdejší spolumajitel agentury a současný šéf poslanců VV Vít Bárta.

Informace o odložení Škárku překvapila. „Samozřejmě nechci rozhodnutí policie nijak zpochybňovat, nicméně si myslím, že ta skutečnost je závažná, když soukromá firma sleduje politiky a pak výsledky sledování využívá pro snahu o ovlivňování jejich činnosti,“ řekl Právu již nezařazený poslanec Škárka.

Doplnil, že na „sledovačku“ bývalých starostů firmou ABL upozornil v dubnu policii v rámci svého trestního oznámení na údajnou korupci Bárty.

Ten měl loni Škárkovi jako tehdejšímu místopředsedovi VV několik měsíců posílat desetitisícové částky na domnělé provozní výdaje za jeho činnost ve vedení strany a letos na jaře mu pak předat v obálce 170 tisíc korun jako údajnou půjčku.

„Dělala to ABL přímo pro stranu Věci veřejné a pak se ty výsledky sledování využívaly třeba pro časopis Pražan (stranické periodikum VV, pozn. redakce),“ uvedl k tomu v neděli Škárka.

Policii předal dokumenty

O všem podle svých slov předložil policii dokumenty, které podle něj nelegální sledování dokazují, například výsledky prověrek politiků, záznamy ze sledování i různé maily.

„Určitě zvážím, zda proti tomu usnesení podám stížnost. Pokud by to mělo smysl, udělám to,“ dodal.

Už dříve v médiích řekl, že se určitým způsobem na sledování politiků na první pražské radnici sám podílel. Chodil prý na schůzky s politiky a tajně si je nahrával. Měl tak zmapovat případné prohřešky a možnou korupci šéfů radnice.

Případ prověřoval společný tým složený z detektivů z protikorupční policie a ÚOOZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám