Hlavní obsah

Zlatá kašna v centru Plzně po saponátu vypěnila

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Neznámý vtipálek nalil v noci na čtvrtek do jedné ze tří kašen na Náměstí republiky v centru Plzně saponát. Protože hrozilo, že dojde k ucpání filtračního zařízení a následnému poškození čerpadel, musela specializovaná firma vypnout vodu, která cirkuluje v uzavřeném okruhu. Prostor monitorují bezpečnostní kamery, výtržníka však neodhalily.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pěna postupně bobtnala v nádrži pod chrličem

Článek

„Ze záznamů je pouze vidět, jak pěna postupně bobtná v nádobě pod chrličem,“ řekla mluvčí plzeňské policie Simona Čejková. Kašnu opravovali dělníci ve čtvrtek ráno.

„Museli jsme celý systém důkladně propláchnout,“ řekl zaměstnanec instalatérské firmy. Škodu nedokázal odhadnout.

Poškozená kašna je jednou z trojice moderních kašen vyrobených podle návrhu pražského architekta Ondřeje Císlera, které byly slavnostně spuštěny minulý rok. Voda padá z pozlacených chrličů do nádob s ochrannými mřížemi, pod kterými jsou světla zvyšující v noci efekt dopadající vody.

Zhotovení kašen včetně speciálních nanotechnologií chránících jejich povrch stálo město přes 26 miliónů korun. Letos dostaly ocenění jako Stavba roku 2010 Plzeňského kraje.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pěna postupně bobtnala v nádrži pod chrličem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám