Hlavní obsah

Aktivity gangu policistů z Brna byly zřejmě rozsáhlejší, plyne z výslechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vyšetřování policejní mafie v Brně se nafukuje do větších rozměrů poté, co se policii začala množit důležitá svědectví. Mezi nimi může být klíčová i výpověď Petra Michka, který v médiích prohlásil, že byl policisty vydírán. Nové rozuzlení se nabízí i v případě dalšího podnikatele, který již před třemi lety upozornil soud, že do machinací s kauzami a vydírání je zapleten i státní zástupce. Se stížnostmi ale nikde nepochodil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný policejní důstojník Rudolf Setvák měl na policejní inspekci uklízet stížnosti pod stůl.

Článek

Aktivity policejního gangu z Brna, jenž údajně vydíral podnikatele a uměle na ně vytvářel kauzy, aby pak trestní stíhání za úplatky zastavoval, byly podle svědků rozsáhlejší, než se dosud uvádělo.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Miloš Almasy

Sedmatřicetiletý právník Michek od roku 2002 do roku údajně spolupracoval s nyní zatčenými detektivy. Prý se před tím pohyboval v prostředí tzv. lihové mafie, která na jihu Moravy obchodovala s nelegálně vyrobeným alkoholem a neodváděla daně. Skupina policistů prý Michkovi nabídla, že se za půl miliónu korun postará o to, aby případ, v němž figuroval, vyzněl do ztracena.

Šli i po obyčejných lidech

„Členové tohoto gangu se snažili ovlivňovat, uplácet, zastrašovat, vydírat a účelově kriminalizovat celou řadu lidí, jeho oběťmi byli nejen podnikatelé, já a moje rodina, ale především obyčejní lidé,“ uvedl Michek ve svém prohlášení, které dal k dispozici ČTK a České televizi.

Potvrdil v něm, že je svědkem v případu. Michek měl čelit výhružkám fyzickou likvidací nebo únosem jeho dětí. Nakonec se obrátil na tehdejšího ministra vnitra Martina Pecinu (ČSSD), policejního prezidenta Oldřicha Martinů a další šéfy policejních orgánů, kvůli čemuž je nyní jeho svědectví nejrozsáhlejší.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Petr Křipský

Podle policie skupina vydírala podnikatele od roku 1998 do roku 2010. Kriminalisté evidují celkem 17 případů. Hovoří se o celkové škodě kolem 12 miliónů korun. Policejní experti zároveň v uplynulých dnech uvedli, že počet kauz i škoda mohou být mnohem vyšší. Za „zametání kauz pod koberec“ prý skupina požadovala od deseti tisíc do několika miliónů korun.

Obžalovaný se rozpovídal před soudem

Podivná událost, která by s tím mohla souviset, se odehrála v září 2008 u brněnského krajského soudu. Při zahájení procesu s osmi muži, podezřelými z daňových úniků se škodou 16 miliónů korun, vystoupil jeden z nich s tím, že byl vydírán. Proces se změnil v hodinovou hádku, při níž obžalovaný uvedl, že po něm byly žádány tři milióny korun pro policistu a státního zástupce, kteří měli zajistit zastavení trestního řízení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Zdeněk Olah

Kauza se týkala údajného vývozu komponentů do strojů a zařízení do zahraničí. Skončila tím, že všech osm podnikatelů bylo zproštěno viny. Státní zástupce se proti tomu na místě odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten ale nemohl odvolání projednat, protože překvapivě nebylo nikdy písemně sepsáno. Prý se změnily okolnosti a od odvolání bylo upuštěno. V praxi se ale obdobné věci dějí jen zcela ojediněle.

„Problémy s policií začaly v roce 2005. Údajní policejní informátoři mě při návštěvách podrobně informovali o financích mé firmy a pak žádali úplatky,“ uvedl podnikatel. Upozornil prý na to policejní inspekci. Ta podle něj jeho námitky dvakrát smetla ze stolu.

Podnikatel leštil kliky, nepomohlo ani NSZ

Pod těmito dokumenty byl údajně podepsán člen gangu a tehdejší pracovník inspekce Rudolf Setvák. Podnikatel dokonce od vyděračů věděl, kdy přesně bude obviněn. Zašel k notáři a před ním vše sepsal. Informace o tom jsou zaneseny i ve spisu k celé kauze.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Eduard Polák

Podnikatel, který si nepřeje zveřejnit své jméno, si prý na postup policie stěžoval na mnoha místech, nikde ale neuspěl. Podal stížnost i na státního zástupce, který se případem zabýval. Prověřovalo ji Nejvyšší státní zastupitelství, ale pochybení žalobce neshledalo. „Tu stížnost jsem si dneska vytáhl. Je v ní sice kritizováno kdeco, ale informace o vydírání a částce tři milióny korun v ní chybí,“ řekl ve středu státní zástupce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Eduard Slanina

Podle zdrojů blízkých vyšetřování je brněnská kauza svojí nebezpečností a rozsáhlostí srovnatelná se známým případem Berdychova gangu. V Brně údajně šéfoval expolicista Michal Tofl, jehož někdo loni v Brně-Žebětíně zastřelil samopalem.

Reklama

Výběr článků

Načítám