Hlavní obsah

Aktivisté: Policie nám na Šumavě máchá hlavy v loužích a sype mravence za krk

Novinky, ČTK, Petr Nový

Máchání obličeje v louži či dávání mravenců za krk. I to jsou podle ekologických aktivistů z Hnutí Duha prostředky, kterými policisté na Šumavě zasahují proti demonstrantům bránícím v pokračování těžby v národním parku. Proti údajně brutálním zásahům se ohradila policie. Její počínání také prověřuje policejní inspekce.

Článek

Ta do středečního odpoledne obdržela celkem 16 podnětů týkajících se zásahu policie na Šumavě proti ekologickým aktivistům. Deset případů bylo po vyhodnocení, že nebyl spáchán trestný čin, předáno krajskému policejnímu ředitelství.

„V šesti podnětech probíhá prověřování, ale v žádném z nich nebyly zatím zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ze strany policistů,“ řekla ve středu Novinkám mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

V lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde desítky lidí brání kácení stromů napadených kůrovcem, zaznamenali policisté 216 přestupků. 180 lidí policie zadržela a předvedla, u 92 z nich použila donucovací prostředky, prý výhradně hmaty a chvaty. „Jejich použití bylo oprávněné a adekvátní, řekl ve středu krajský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Těžba v blízkosti lidí

Policie ani inspektoři bezpečnosti práce prý dosud nezjistili záměrné ohrožení zdraví a životů aktivistů lesními dělníky. Proti tomu se ale ohradil Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Aktivisté prý zdokumentovali případy, kdy policie nechala dělníky kácet, i když v prostoru kolem byli lidé.

Aktivisté si stěžují například na to, že je policie při vynášení z lokality schválně máchá obličeji v blátě a kalužích, stěžovali si také na to, že jeden zasahující policista údajně vysypal aktivistovi za krk mravence.

Policisté ukázali také několik záběrů ze zásahů. Přestože účastníci blokády tvrdí, že se chovají pasivně, na jednom ze záběrů je patrné, že jedna žena vyváděná policisty z prostoru sebou aktivně házela a smýkala, až se policistům vytrhla a upadla na zem. Záběry z místa zveřejnilo také Hnutí Duha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám