Hlavní obsah

Pořadatel závodů nemůže za smrt dívky, rozhodl soud

Právo, Radek Plavecký
Beroun

Bez trestu zproštěný obžaloby odešel ve středu odpoledne od berounského soudu organizátor automobilových závodů do vrchu na Berounsku František Pišta. Ten podle obžaloby svou nedbalostí způsobil, že nebyla trať při loňském závodu dostatečně zajištěná a nebyly správně vyznačené bezpečné zóny pro diváky, což mělo za následek, že při nehodě jednoho ze závodních aut zemřela teprve patnáctiletá dívka, která závod sledovala se svými kamarády.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Františka Pištu berounský soud zprostil viny.

Článek

Podle soudce Aleše Grombíře se jednalo o velmi nešťastnou událost, za kterou ale pořadatel ani nikdo jiný nemohl.

„Byla to nešťastná a nepředvídatelná událost, k níž vedl souhrn nahodilých faktorů. Tím nejzásadnějším byla naprosto nepochopitelná chyba jezdce. Jednalo se o nepříliš zkušeného závodníka, který když vylétl ze silnice, tak z nepochopitelných důvodů nebrzdil, ale podle svědků i znalců jel stále na plný plyn,“ řekl při odůvodnění osvobozujícího rozsudku soudce Grombíř.

Sám Pišta se příliš neprojevoval, u středečního líčení jen uvedl, že největším trestem bez ohledu na rozsudek je pro něj samotná smrt dívky. „Znal jsem ji od roku 2009, kdy začala chodit na závody a pořizovala z nich fotografie. Její smrt mě zasáhla a to, že nežije je pro mě největší trest,“ uvedl v soudní síni.

V ní také ve středu zazněly výpovědi znalců a svědků. Všichni se shodli, že chybu udělal jezdec, ale ten zůstane bez postihu. „Jezdci nelze vytknout, že jel na hranici rizika a jel tak, aby byl co nejrychlejší a vyhrál,“ uvedla státní zástupkyně i Pištův obhájce Robert Černý.

Obhájce se po vyhlášení rozsudku vzdal práva na odvolání. Rozsudek není zatím pravomocný, protože se na místě odvolala státní zástupkyně. Případ tak bude řešit ještě krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám