Hlavní obsah

Bývalý šéf Discolandu Sylvie Žirovnický chce nový proces

Právo, Radim Vaculík

Bývalý majitel pražského Discolandu Sylvie Albert Žirovnický (43) chce obnovit svůj proces, ve kterém v roce 2002 dostal šestnáctiletý trest za vraždu svého kamaráda.

Foto: ČTK

Bývalý šéf pražského Discolandu Sylvie Albert Žirovnický (vpravo)

Článek

Muž, který je především u pražských soudů znám tím, že podává desítky civilních žalob a stížností na postupy ministerstev vnitra, spravedlnosti, policie či vězeňské služby, se nyní rozhodl k nepříliš obvyklému kroku.

Prostřednictvím svého advokáta Jaroslava Ortmana totiž podal návrh na obnovu procesu rovnou k Ústavnímu soudu (ÚS). Žirovnický přitom už v minulosti s návrhem na obnovu svého řízení neuspěl, a to u pražského městského i vrchního soudu, načež následně jeho stížnost zamítl i ten ústavní.

Má velkou šanci

Tentokrát má ale mnohem větší naději na úspěch, což dokazuje i včerejší vyjádření zástupců samotného Ústavního soudu. Žirovnický totiž svou nynější žádost opírá o loňský zářijový verdikt Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který podle Ortmana ve sporu jeho klienta s českým státem dal částečně za pravdu odsouzenému stěžovateli.

„Soud ve Štrasburku uvedl, že vůči panu Žirovnickému došlo k porušení článku 5 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, tedy práva na spravedlivý proces v jeho trestní kauze,“ uvedl obhájce.

Žirovnický původně po štrasburském soudu požadoval, aby jeho případ projednal tzv. velký senát, což ale tamní soudci odmítli. Jejich verdikt prý ale zároveň výrazně vyzněl ve prospěch odsouzeného podnikatele.

„Ve světle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva požadujeme, aby Ústavní soud zrušil svá dvě předchozí usnesení o zamítnutí ústavních stížností pana Žirovnického a zároveň sám povolil obnovu řízení,“ přiblížil včera Právu obsah návrhu Ortman.

A podle mluvčí ÚS Jany Pelcové obecně platí, že po rozhodnutí soudu ve Štrasburku, který zjistil nějaké pochybení a porušení Úmluvy, Ústavní soud již skončené řízení skutečně obnoví a rozhodne v intencích rozsudku soudu evropského.

„Ústavní soud při svém rozhodování vychází z právního názoru mezinárodního soudu,“ naznačila včera Právu Pelcová, že se ÚS řídí verdikty štrasburského soudu.

Nicméně to prý neznamená, že by soudci rovnou povolili celý nový proces. Pouze prý obnoví řízení, které bylo vedeno v rámci ÚS. V praxi je to tedy tak, že by zrušili své předchozí rozhodnutí o zamítnutí dřívější ústavní stížnosti Žirovnického a nařídili prvoinstančnímu Městskému soudu v Praze, aby o možné obnově procesu znovu rozhodl. Na tamním senátu pak bude záležet, zda to skutečně udělá či nikoli, každopádně bude ale vázán právním názorem Ústavního soudu.

Rozhodne všech 15 soudců

Žirovnický v návrhu tvrdí, že už jeho obvinění z roku 2001 bylo protiústavní a nezákonné, stejně tak rozhodnutí o vazbě, a tudíž i celý následný proces. O věci bude podle mluvčí ÚS Pelcové rozhodovat plénum Ústavního soudu, tedy všech patnáct soudců.

„Jenom plénum totiž podle mě může zrušit dřívější rozhodnutí senátu Ústavního soudu o zamítnutí stížností mého klienta,“ poznamenal k tomu Ortman.

Žirovnický podle pravomocných verdiktů soudů v říjnu 2000 v prodejně fotoaparátů na pražské Vinohradské třídě uspal a následně prádelní šňůrou uškrtil tamního prodavače, který byl jeho kamarádem. Z prodejny pak navíc údajně ukradl věci za více než 200 tisíc korun.

Podle policie Žirovnický přítele zavraždil z pomsty, protože proti němu v minulosti svědčil v případu vraždy Žirovnického babičky. Z té byl podnikatel také obžalován, ale nakonec osvobozen a uznán vinným pouze z okradení své příbuzné. Bývalé šéf Sylvie ale jakýkoli podíl na obou vraždách od počátku popírá. Trest si nyní odpykává ve věznici na Mírově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám