Hlavní obsah

Policii se v kauze brněnského gangu ozvalo už 25 lidí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně pětadvacet lidí už vyslyšelo výzvu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a státního zastupitelství, aby kontaktovali vyšetřovatele případu brněnského policejního gangu, pokud se stali obětí vydírání členů této skupiny či mohli poskytnout důležité svědectví.

Foto: Aleš Honus, Právo

V kauze obviněný policejní důstojník Rudolf Setvák

Článek

„Některé osoby se ozvaly na telefonní číslo, které minulý týden zveřejnila policie, jiní lidé zase volali na tísňovou linku 158 a další se ozvali písemně, takže suma sumárum jich v úterý ráno bylo přibližně 25,“ řekl v úterý Právu bez dalších podrobností vyšetřující státní zástupce Martin Brzobohatý.

Stejně jako ředitel ÚOOZ Robert Šlachta ale zároveň odmítl potvrdit některé informace o aktivitách gangu, které zveřejnila Česká televize. Ta mimo jiné uvedla, že gang si vydíráním podnikatelů během let 1998 až 2010 přišel nejméně na 12 miliónů korun, v jednom případě prý dokonce vyhrožoval únosem dítěte, v dalším zase nabídl podnikateli, že zlikviduje svědka, který ohlásil jeho případ policii.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Eduard Slanina

„V tuto chvíli nejsem schopen se vyjádřit, kolik činil nějaký prospěch či škoda a ani další zmíněné informace jsem neposkytl a ani nebudu, jsou to informace nepotvrzené a neoficiální,“ uvedl ostravský žalobce. Šéf protimafiánského útvaru Šlachta nově zveřejněné podrobnosti rovnou označil za nesmysly.

„Vůbec nic mi neříká, že by tam byla nějaká výhružka únosem dítěte či nabídka fyzické likvidace svědka. Tam nic takového ani teď na začátku neprobíhalo. Jsou to spekulace a nevím, kde je berou. Vůbec tam nevypadává ani nějakých dvanáct miliónů,“ odmítl relevantnost informací Šlachta.

„Je to blbost,“ dodal šéf ÚOOZ a za pravdu mu v tomto smyslu dal následně i žalobce Brzobohatý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám