Hlavní obsah

Za pokus o vraždu dostal osm let, napadenému se to zdá moc

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Osm let má podle pondělního verdiktu Krajského soudu v Ostravě strávit za mřížemi sedmadvacetiletý Marek Svitek kvůli tomu, že začátkem roku bodl dvakrát do srdce přítele své matky. Pobodaný muž přežil jen díky velkému štěstí. Trest, který soudkyně vyměřila pod dolní hranicí trestní sazby, se poškozenému nyní zdá příliš přísný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marek Svitek dostal za pokus o vraždu osm let, soudkyně mu vyměřila trest pod dolní hranicí sazby.

Článek

Incidentu, při kterém vzal mladý muž do ruky kapesní nůž, předcházelo masivní popíjení alkoholu. Ve chvíli, kdy mu začal otčím vyčítat, že nepracuje, kouří marihuanu a nechává u sebe nocovat přítelkyni, ho dvakrát bodl do hrudníku. Jen díky první pomoci ze strany příbuzných a náročné operaci pobodaný muž přežil.

Obžalovaný se ke všemu přiznal a svého činu litoval. Přestože mu hrozilo minimálně deset let, soudkyně dosud netrestanému muži vyměřila trest pod dolní hranici trestní sazby. I to se ale zdá pobodanému muži příliš.

I poškozený svým jednáním přispěl ke konfliktu. Je třeba zohlednit i to, že útok přežil.
státní zástupce

„Osm let pro mladého kluka, to je hodně. Trest je moc přísný, nikdo mu neprokázal, že mě chtěl zabít,“ řekl.

Také matka odsouzeného s trestem nesouhlasila. „Za všechno může alkohol. Nebýt něho, nikdy by se to nestalo,“ řekla.

Rozsudek zatím není pravomocný, obhájce odsouzeného si podal odvolání a státní zástupce Vít Legerský si ponechal lhůtu pro případné odvolání. S výší trestu ale byl spokojen s tím, že ve prospěch odsouzeného hraje řada polehčujících okolností, především jeho lítost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marek Svitek dostal za pokus o vraždu osm let, soudkyně mu vyměřila trest pod dolní hranicí sazby.

„Nelze pominout, že i poškozený svým jednáním přispěl ke konfliktu. Je třeba zohlednit i to, že útok přežil a vztahy mezi ním a obžalovaným se urovnaly,“ řekl státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám