Hlavní obsah

Policisté navrhli obžalovat provozovatele Amsterdam shopů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoučtí policisté navrhli obžalovat polského provozovatele sítě Amsterdam shopů v Česku, které ve svých prodejnách nabízely syntetické drogy pod záminkou sběratelských předmětů. O tom, zda případ skutečně poputuje k soudu, by měla státní zástupkyně rozhodnout do konce srpna. Muž je obviněn ze šíření toxikomanie a hrozí mu až pět let vězení. Je ve vazbě a svou vinu popírá.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

"Spis jsme již předali na okresní státní zastupitelství s návrhem na obžalobu za šíření toxikomanie," řekl olomoucký vrchní komisař Jiří Kubák.

Jednatele společnosti Pola6nd Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen legálních syntetických drog Amsterdam shop a provozovala i podobné internetové obchody, zadrželi policisté v dubnu v Olomouci. Důkazy na něj sbírali od února. Od té doby je muž ve vazbě. "Tvrdí, že se ničeho nedopustil a drogy nebyly na seznamu zakázaných látek," doplnil komisař.

Žalobkyně, která má případ na starosti, už dříve řekla, že by měla v kauze rozhodnout do 20. srpna. "My to posuzujeme jako šíření toxikomanie, měl internetový obchod, reklamy v různých rádiích. Věděl, o co se jedná. Tvrdí, že to měl jako sběratelské předměty. Je sice pravda, že sběratelský předmět není nikde přesně definován, ale já si pod tím představím něco, co si vystavím v příborníku. Kdežto pro tyto sběratelské předměty chodili narkomani, protože věděli, že jsou to drogy, a podstatně silnější než pervitin," řekla státní zástupkyně.

Olomoučtí policisté se nyní zaměřují i na další podobný obchod v pasáži Masné krámy na Dolním náměstí v Olomouci, který pod označením Kokoland nabízel rovněž sběratelské předměty. Při kontrole zabavili celkem 82 takzvaných sběratelských předmětů a nyní čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Poté rozhodnou o dalším postupu. Provozovatelem obchůdku, který je nyní zavřen, je rovněž polský občan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám