Hlavní obsah

Řezník ubil družku k smrti a dostal 10 let

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

K desetiletému trestu odnětí svobody odsoudil ve čtvrtek senát královéhradeckého Krajského soudu šestatřicetiletého řezníka Martina Jurana z Havlíčkova Brodu. Podle rozsudku způsobil loni v srpnu své osmačtyřicetileté družce Ivaně M. taková zranění, že na jejich následky zemřela.

Článek

Soudci uvěřili Juranovu tvrzení, že nechtěl ženu zabít, a jeho čin překvalifikovali na ublížení na zdraví. "Naproti tomu obžalovaný vedl útok velmi surovým způsobem, a proto jsme zvolil přísný trest," řekl předseda soudního senátu Miloslav Ježek. Konstatoval, že muž způsobil své oběti zranění kopáním a údery rukama.

Dvojice spolu žila po různých podnájmech asi dva a půl roku a jak vypověděli svědkové, oba holdovali alkoholu. Po jednom posezení v jisté havlíčkobrodské restauraci byla žena nalezena na místním nádraží s mnohočetnými poraněními trupu i hlavy a bez známek života.

Pitva zjistila těžká vnitřní zranění. "Poškozená zemřela na následky úrazového šoku," sdělil státní zástupce Milan Vacek.

Z činu si prý moc nepamatuje

Dosud netrestaný Juran projevil nad smrtí své družky lítost. "Ivana hrozně pila, kvůli alkoholu musela opustit zaměstnání kadeřnice," řekl.

Podle jeho slov spolu v restauraci popíjeli a Juran ji našel těžce opilou a krvácející na podlaze pánského WC. Dále tvrdil, že se snažil opilou a bezvládnou družku dotáhnout zkratkou přes trať domů a ona při tom upadla hlavou na koleje. Připustil, že i on byl opilý, takže si nepamatuje všechno úplně přesně. "Je mi líto toho, co se stalo, měl jsem ji rád," dodal.

Matku chtěla tajně odvézt

Dcera oběti však v přípravném řízení vypověděla, že její matka se Jurana bála. Údajně jí vyhrožoval zabitím a často jí ze žárlivosti tloukl. "Byly jsme domluveny, že pro matku přijedu autem a tajně ji odvezu pryč, aby ji Juran nenašel," citoval ze spisu Ježek.

Verdikt není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly zákonnou lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám