Hlavní obsah

Zavražděná spisovatelka Monyová si na domácí násilí policii nikdy nestěžovala

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká policie nebyla nikdy přivolaná k řešení konfliktů či jinému zásahu v rodině zavražděné spisovatelky z Brna Simony Monyové. „Projížděli jsme si zpětně veškeré záznamy a nenašli jsme žádný z takových telefonátů,“ řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. V některých tuzemských médiích se přitom v pátek objevila informace, že Monyová na policii volala.

Článek

Spisovatelka se se svým trápením v rodině před několika týdny svěřila svému dlouholetému příteli s tím, že už se odhodlala hledat pomoc, ale údajně marně. „ Pokud se takto vyjádřila, možná měla na mysli nějakou ochranku či podobnou agenturu, ale nás o pomoc nepožádala,“ uvedla Vedrová.

Policie by ženě přitom přijela na pomoc, i kdyby se o domácím násilí dověděla zprostředkovaně, například od lidí bydlících v klidné ulici čtvrti Obřan na samém okraji Brna. Ani od nich však nevyšel žádný signál.

„Bohužel se stává, že teprve až dojde k nějaké tragédii či neštěstí, pak se vyrojí spousta lidí, kteří zřejmě o situaci leccos věděli, ale neudělali pro to nic, aby se jí dostalo pomoci například od naší specializované skupiny domácího násilí, která v Brně sídlí,“ konstatovala mluvčí.

Zároveň doplnila, že v případu skutečně existuje svědectví o jakémsi vykázání, ale nebylo to vykázání, které by na základě zákona provedla Česká policie.

Monyová byla zavražděna ve středu večer. Autorka, která vydala za posledních 20 let několik desítek románů a získala přezdívku Viewegh v sukních, byla ve svém domě v Brně ubodána. Podezřelým je její manžel. Podle zdravotního stavu by mohlo možná v pondělí dojít k jeho výslechu. Policie zatím nechce ani naznačit, jak vznikla vážná zranění, se kterými byl muž hospitalizován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám