Hlavní obsah

Ředitel valdické věznice kvůli aféře s pronášením drog skončil

– Valdice
Právo, Josef Koukal

Po patnácti letech skončil v pondělí ve funkci ředitel věznice Valdice na Královéhradecku Karel Kocourek. Místo ho stála červnová aféra s pronášením drog do jednoho z nejpřísněji střežených žalářů v Česku. Kauza Valdice poukázala na systémové nedostatky v ostraze věznic.

Článek

Kromě Kocourka měl podle informací Práva žádost o uvolnění ze služebního poměru podat i jeden z jeho zástupců. Oficiálně to ale zatím vedení vězeňské služby nepotvrdilo. „Je třeba říct, že odešel sám, dobrovolně,“ uvedl na adresu Kocourka náměstek ministra spravedlnosti pro oblast vězeňství Daniel Volák.

Podle mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Markéty Prunerové odešel Kocourek na nové místo právě na generální ředitelství. „Nově působí ve funkci analytika,“ uvedla Prunerová. Vedením valdické věznice byl od 1. srpna až do skončení výběrového řízení pověřen bývalý zástupce ředitele ve věznici Mírov Jiří Mach.

Dozorce, kteří se měli podílet přímo na distribuci drog a dalšího nelegálního zboží do věznice, stíhá policie. „V tuto chvíli probíhají šetření ze strany kontrolních a policejních orgánů. Zapojeno je ministerstvo spravedlnosti, Vězeňská služba ČR a některé podněty byly předány orgánům činným v trestním řízení,“ sdělila Prunerová. Kolik osob a z jakých trestných činů je podezřelých, odmítla ale specifikovat. „Konkrétní výstupy dosavadního šetření lze očekávat příští týden,“ řekla pouze.

Režim ve věznicích se zpřísní

Ministerstvo spravedlnosti chce příští týden k valdickému případu uspořádat zvláštní tiskovou konferenci. Kromě výstupů z interních šetření na ní chce představit i koncepční změny, které mají do budoucna eliminovat podobné excesy.

„Máme už sadu konkrétních bezpečnostních opatření, která počítají se zpřísněním režimu návštěv nebo vstupu a vynášení předmětů z věznice. Organizační změny se dotknou i strážní služby,“ prozradil Právu Volák. „Začíná se opravdu velmi z gruntu a dělá se tam přísný pořádek,“ upozornil náměstek.

Na praktiky v pronášení nejrůznějšího zboží do valdické věznice upozornila média koncem června. Jeden z vězňů nejenže popsal podobu černého trhu za mřížemi, ale na důkaz svých slov dokonce nejprve přijal a pak opět odeslal z věznice zásilku pervitinu. K dostání jsou na černém vězeňském trhu kromě drog i mobilní telefony nebo potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám