Hlavní obsah

Policie vyzývá občany, aby se nebáli svědčit proti brněnskému gangu

• Aktualizováno
Novinky, jim

Policie je s vyšetřováním brněnské policejní mafie na začátku a vyzývá veřejnost, aby se nebála ohledně případu podávat svědectví, byť by měla vést k dopadení osob z nejvyšších postů v orgánech policie či státního zastupitelství. Uvedli to v pátek na tiskové konferenci šéfové vyšetřovacího týmu, policejního prezidia, jihomoravského ředitelství policie a státního zastupitelství v Ostravě, které má případ na starosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta uvedl, že dosud jeho lidé pracovali v režimu maximálního utajení, tudíž nemohli vést vyšetřování v plném záběru. Teprve nyní podle něj zahajují důkladné prošetřování, které má odhalit celou zločineckou síť.

Potvrdil, že mezi šesti obviněnými v případu, jehož kořeny sahají do roku 1998 a poslední indicie se datují do roku 2010, jsou tři bývalí policisté, jeden aktivní a dva civilisté. Státní zastupitelství prošetřuje celkem 17 případů, s nimiž mají dané osoby co do činění.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva šéf jihomoravských policistů Tomáš Kužel, vedoucí ÚOOZ Robert Šlachta, Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a policejní prezident Petr Lessy

Policejní prezident Petr Lessy byl rozčarován zejména faktem, že v gangu působil i policista z policejní inspekce respektive Inspekce ministerstva vnitra, který stížnosti na brněnské policisty kryl. Podle něj kontrolní mechanismus neselhal jako celek, jelikož díky němu se podařilo celou záležitost odhalit, nicméně se hodlá v budoucnu zabývat tím, jak jej posílit.

Chobotnice musela metastázovat mnohem víc

Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, pod něž spadá ostravská pobočka žalobců, novinářům řekl, že případ byl Ostravě předán k dozoru z preventivních důvodů, jelikož si vyšetřovatelé nemohli být jisti, zda s gangem nespolupracovali místí žalobci či soudci. Zatím však podobné podezření nemají, dodal Šereda.

Poznamenal, že korupční případy sahající daleko do minulosti je většinou velmi těžké rozklíčovat, proto vyzval občany a případné poškozené, kteří někdy na mafiány narazili, aby se přihlásili na policii.

„Je nám jasné, že ta chobotnice musela metastázovat mnohem víc, a nemohlo se to zastavit u těchto osob. Vyzývám, aby se kdokoli, kdo se s nimi střetl, na nás s důvěrou obrátil. Nechceme nic zamést pod koberec, nebojíme se vstoupit do žádných pater,“ zdůraznil Šlachta.

Podle něj již došlo k zastrašování jednoho ze svědků, ale odpovědná osoba už je prý ve vazbě. „Obracejte se na nás, každým podnětem se budeme zabývat a čím víc a výš, tím líp,“ dodal Šlachta. Informace leze podávat telefonní ústředně policejní inspekce na čísle 974 839 734.

První stopy se narýsovaly na Vysočině

Šéf ÚOOZ upřesnil okolnosti případu a vyšetřování. Na stopu brněnské mafie se ÚOOZ dostal před dvěma lety skrze kauzu bývalého funkcionáře ODS Josefa Musila, který byl loni v lednu odsouzen za přípravu vražd dvou podnikatelů na 12 let. [celá zpráva]

Zprostředkovatel Tomáš Pešek měl Musilovi zprostředkovat vraha, který by podnikatele zabil. Najatým vrahem měl být Eduard Polák. Pešek však od počátku spolupracoval s policií, a tak ke zločinu nedošlo. Státní zástupkyně navrhovala Musilovi trest pod hranicí sazby, ale vrchní pražský soud mu udělil 12 let, Polák odešel bez trestu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta, v pozadí policejní prezident Petr Lessy

Podle Šlachty šlo v případu o likvidaci bílých koní, detektivům se nezdálo ani chování osoby M. A., která Poláka zastupovala. Podle Šlachty způsob zastupování nasvědčoval tomu, že se jedná spíše o partnery ze zločinného spolčení a pojal podezření, že se jedná o vysoce organizovanou strukturu i celorepublikového rozměru.

Policejní spis Asie

Prostřednictvím osob figurujících ve vysočinské kauze přivedla stopa detektivy právě do Brna, jelikož se ukázalo, že osoby jsou spojeny s vraždou bývalého detektiva a podnikatele Milana Tofla. ÚOOZ začal spis vést pod krycím názvem Viktor. [celá zpráva]

Své síly pak elitní detektivové spojili s brněnskou expoziturou, ale podle Šlachty se spolupráce příliš nevyvíjela a pokrok v případu necítili jako dostatečně důrazný. „Z těch osob, které jsme vyslýchali, jsme cítili nedůvěru k jihomoravským orgánům,“ řekl Šlachta.

Spolupráci tedy s brněnskou policií omezili a začali sami mapovat strukturu celé organizace. Z dostupných informací vyplynulo, že do případu nejsou zapleteni jen civilisté, ale i aktivní či bývalí policisté. Se svými poznatky se obrátili na Lessyho, který zapojil policejní inspekci. Případ se od této chvíle nazývá Asie.

Na špinavou práci byli civilisté

Někdy tou dobou také byl případ přeložen k dozorování VSZ Olomouc pracovištěm Ostrava, aby se, jak řekl Šlachta, „případ dostal z teritoria jižní Moravy“.

První skutky trestného charakteru se měly odehrát již v roce 1998, o posledních mají informace k roku 2010. Jedná se zejména o vydírání, přijetí úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby. Policisté si podle vyšetřovatelů vytipovávali osoby z řad podnikatelů, které se dopustily například hospodářské trestné činnosti, a poté je vydírali, nabízeli jim části jejich spisu, ovlivnění trestního řízení a zahlazení jejich trestních kauz za úplatu.

Civilisté pak byli využíváni k zastrašování a vyhrožování fyzickou likvidací. Jeden bývalý policejní inspektor varoval o podnětech, které se skupiny týkaly, umožňoval zahlazovat činnost a zařizoval odklad stížností. Šlachta si ale spolupráci s policejními inspektory pochvaloval a ocenil pomoc jihomoravského policejního ředitele Tomáše Kužela.

Anketa

Svědčili byste beze strachu proti policejnímu gangu z Brna?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
Celkem hlasovalo 12622 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám