Hlavní obsah

Karlovarským policistům stavěli nové sídlo načerno zaměstnaní cizinci

Na stavbě budoucího sídla karlovarské krajské policie v areálu hejtmanství v Karlových Varech-Dvorech se podíleli bez platného povolení k práci dělníci z Kyrgyzstánu a z Ukrajiny. Nelegální zaměstnávání sedmi cizinců na stavbě zjistil při své kontrolní činnosti Úřad práce (ÚP) v Karlových Varech letos v březnu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Stavba budoucího sídla karlovarské krajské policie v areálu hejtmanství.

Článek

Právo má k dispozici jeho rozhodnutí, z něhož vyplývá, že pokutu 200 tisíc korun má kvůli tomu zaplatit pražská subdodavatelská firma Aktulpar, jejíž jednatel Rasulbek Nazarov pochází právě z Kyrgyzstánu.

„Slyším to od vás poprvé,“ uvedl Nazarov, podle něhož kontroly na stavbě sice probíhaly, ale společnost, kterou řídí, nelegálně cizince nezaměstnávala. „V době kontroly tam ti dělníci pracovali na svůj živnostenský list,“ vysvětlil.

Proti pokutě se nikdo neodvolal

Podle karlovarského ÚP bylo ale správní řízení s firmou řádně uzavřeno a nikdo se proti pokutě neodvolal. Proto bude nyní dvousettisícovou pokutu vymáhat po firmě celní správa.

Hlavní dodavatel stavby společnost Zlínstav se k věci nechtěl vyjadřovat. „Otázky zůstanou nezodpovězené,“ uvedl předseda představenstva společnosti Zlínstav Jiří Stacke. Právo se například zajímalo, zda pokutou postižená subdodavatelská firma ještě na stavbě pracuje a zaměstnává nelegálně cizince či již nikoliv.

Policie tvrdí, že nelegální cizince na stavbě svého budoucího karlovarského sídla objevila ona sama. „Popsaná událost byla zjištěna kontrolní činností našeho ředitelství,“ uvedla na dotazy Práva směrované karlovarskému krajskému policejnímu řediteli Oldřichu Tomáškovi jeho mluvčí Andrea Pomichalová. Připomněla, že policie má uzavřenou smlouvu o dodávce stavby se společností Zlínstav.

„Protože je všeobecně známo, že na podobných stavbách jsou najímáni na nejhrubší stavební práce cizinci, nařídil krajský ředitel vedoucímu odboru cizinecké policie, aby na této stavbě byly prováděny zvýšenou měrou kontroly ve spolupráci s úřadem práce a dalšími subjekty,“ dodala Pomichalová.

Jenže podle karlovarského ÚP kontroly začaly na základě jeho běžného harmonogramu kontrol. Policejní orgány přivolal podle vedoucí kontrolně právního oddělení karlovarské pobočky ÚP Alice Kalouskové k součinnosti při kontrolách až právě její úřad.

Karlovarský ÚP v první polovině roku provedl 96 kontrol na zaměstnávání cizinců. U devíti firem přitom objevil sedmnáct nelegálně zaměstnávaných cizinců, za což udělil pokuty v celkové výši 440 tisíc korun.

Zmiňovaných dvě stě tisíc korun pokuty za sedm nelegálních zaměstnanců na stavbě budoucího sídla karlovarské krajské policie bylo letos nejvyšším uděleným trestem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám