Hlavní obsah

Pes našel v ruinách Petrovy boudy čtyři ohniska požáru s chemikáliemi

Právo, Vladislav Prouza

Čtveřici možných ohnisek požáru označil ve čtvrtek dopoledne ve vyhořelých ruinách Petrovy boudy policejní pes. Fena Jada z Pardubic psovodovi zalehnutím spolehlivě ukázala místa možného výskytu hořlavých látek.

Článek

Policisté spolu s hasiči posléze z míst vytipovaných speciálně vycvičeným německým ovčákem odebrali vzorky. Vyšetřovatelé mohli začít až dva dny po požáru, kdy se rozsáhlé požářiště podařilo nepřetržitým kropením zchladit.

„Vyšetřování příčiny požáru přímo na místě tímto skončilo. Vzorky odešleme do laboratoře, odkud nám zhruba do čtrnácti dnů sdělí výsledky,“ přiblížil mluvčí police v Trutnově Udo Ertner. Výsledky buďto potvrdí nebo vyvrátí přítomnost chemických látek, které mohly mít přímou souvislost se zničujícím požárem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turisté obhlížejí trosky boudy

Trojici budov Petrovy boudy, zapsané mezi kulturní památky na hřebenech Krkonoš, totálně zničily plameny v noci z neděle na pondělí. Hasiči dostali hlášku o požáru letos přesně dvousetleté boudy teprve v pondělí okolo deváté ráno, kdy už prakticky nebylo co hasit. Možnost zahlédnout požár odlehlé boudy stěžovala hustá mlha.

„Ideální počasí pro založení požáru. Ten zřejmě měl několik ohnisek, což by vylučovalo náhodné zahoření způsobené osobou, která do opuštěného objektu svévolně pronikla,“ konstatoval během pondělní likvidace zbytků požáru jeden ze zasahujících hasičů.

Místo boudy vznikne menší stylový hotel

Petrovku, uzavřenou od roku 2008, chtěl vlastník hřebenové boudy společnost Snowy Chalet zrekonstruovat. Rekonstrukci zprvu komplikovaly požadavky památkářů požadujících zachovat i původní ubytovací kapacitu boudy postavené pro 220 nocležníků. Provozovat dnes na hřebenech Krkonoš objekt s takovým počtem lůžek je podnikatelsky zcela zničující. Majitelé Petrovky požadovali po památkářích optimální kapacitu okolo padesáti lůžek, na čemž se podle informací Práva měli krátce před požárem dohodnout.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vyšetřovatelé na místě zásahu

„Jednání spěla k dohodě,“ podotkl jednatel firmy Snowy Chalet Karel Janda. „Mohu potvrdit, že krátce před pondělním požárem dospěly obě strany ke konsensu,“ potvrdil Radek Vich, vedoucí odboru vrchlabské radnice, pod který spadá památková péče.

Firma Snowy Chalet nyní čelí spekulacím z úmyslu proklouznout památkářům pod rukama. „Nemělo by to smysl. Požárem navíc narostly náklady na likvidaci ekologického odpadu,“ tvrdí Janda.

Majitelé Petrovky plánují na ruinách spálené boudy postavit stylový horský hotel připomínající kdysi slavnou éru jedné z nejznámějších a nejvzácnějších krkonošských bud. „Nepůjde o žádné betonové monstrum, ale do krajiny zapadající objekt, kam umístíme historické artefakty, které jsme během posledních dvou let odvezli z Petrovky, abychom je zachránili před zloději a vandaly,“ popisuje Janda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám