Hlavní obsah

Všichni obvinění v kauze brněnské policejní mafie jdou do vazby

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Okresní soud v Ostravě poslal do vazby všechny obviněné v kauze organizovaného zločinu uvnitř brněnské hospodářské kriminálky. Do vazební cely tak eskorta postupně odvedla vysokého policejního důstojníka z Brna Rudolfa Setváka, bývalého policejního vyšetřovatele Miloše Almasyho, občana slovenské národnosti Eduarda Poláka a podnikatele Zdeňka Olaha, již dříve odsouzeného za pokus o podvod. Do vazby putují také Eduard Slanina a Petr Křipský.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Eduard Polák

Článek

Podle informací Práva většina obviněných vinu popírá. „Můj klient se cítí naprosto nevinen,“ uvedla například advokátka obviněného policejního důstojníka Rudolfa Setrváka Běla Sedláčková. Dodala, že obvinění vůči Setvákovi, který působí nyní jako zástupce ředitele policejního odboru Brno-venkov, je velmi nekonkrétní a neobsahuje podrobný popis jednotlivých skutků. „Všichni jsou obvinění ze stejných trestných činů, ale v tom obvinění opravdu není nic konkrétního, takže proti němu lze jen těžko konkrétně argumentovat,“ uvedla Sedláčková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Miloš Almasy

Jako první soud rozhodoval o uvalení vazby na Eduarda Poláka. Ten není bývalým ani současným policistou, podle informací Práva jde o jakéhosi podnikavce na volné noze. „Rozhodl se, že bude s vyšetřovateli spolupracovat. Víc toho neřekl, takže moc nevím. Na zítřek je naplánován jeho výslech, zatím k tomu obvinění nic neřekl,“ řekla jeho obhájkyně Judita Naglíková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Zdeněk Olah

Do vazby soud poslal také bývalého vyšetřovatele brněnské kriminálky Miloše Almasyho. Jeho advokát se nechtěl k obvinění příliš vyjadřovat, stejně jako k tomu, zda Almasy trestnou činnost doznává, nebo popírá. „Věc je na samotném počátku,“ řekl pouze.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Eduard Slanina

Dalším obžalovaným, který zůstane ve vazbě, je Zdeněk Olah. Jde o přitom o známou firmu - letos na jaře byl Olah nepravomocně odsouzen na 8,5 roku nepodmíněně za pokus o podvod s falešnými šeky v hodnotě 300 miliónů korun. Tvrdí ale, že je nevinen a o nepravosti šeků, které chtěl zpeněžit, nevěděl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný policejní důstojník Rudolf Setvák.

Zatýkání v souvislosti s brněnskou kauzou se odehrálo na počátku tohoto týdne. Ve věci je obviněno zatím šest lidí. Kromě policejního důstojníka Rudolfa Setváka byli obviněni také jeho jeho bývalí kolegové, kteří již svlékli uniformu, i civilisté. Podle podezření Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a policejní inspekce skupina několik let pomáhala brněnským podnikatelům při zametání jejich prohřešků proti zákonu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Petr Křipský

Jiní se naopak stali obětí jejich vydírání, když proti nim tito policisté vedli údajně bezdůvodné vyšetřování. Za to měli inkasovat peníze.

„Svou organizovaností, složitostí, náročností i počtem kauz bych to srovnal minimálně s Berdychovým gangem,“ řekl ve středu Právu ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Oficiálně policie i inspekce k případu odmítá uvolnit informace s tím, že je zveřejní na tiskové konferenci nejdříve na konci týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám