Hlavní obsah

Pražská policie propustila kolegy, kteří nelegálně pracovali pro filmaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení pražské policie v úterý rozhodlo o okamžitém propuštění pěti policistů, kteří byli v neděli v souvislosti s údajnou nelegální prací pro filmaře obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Tři z propuštěných zastávali vedoucí funkce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na policejním webu o tom informovala tisková mluvčí Andrea Zoulová. Státní zástupce sdělil obvinění celkem 16 pražským policistům, vedle pěti propuštěných bylo ve zbylých jedenácti případech zahájeno řízení o zproštění výkonu služby.

Personální rozhodnutí nabývají podle ní účinek okamžikem doručení. „Některým policistům byla rozhodnutí doručena již v průběhu dnešního dne, ostatní je převezmou v nejbližším možném termínu,“ uvedla mluvčí.

Žalobce policisty obvinil ze zneužití pravomoci úřední osoby a úplatkářství. Policisté za několikatisícové úplatky pro filmaře nelegálně nejméně po deset let prováděli policejní činnost. K tomu vyžívali služební stejnokroje a služební zbraně nebo jejich plastové napodobeniny. Někdy záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem.

Propuštění měli převážně řídící funkce

Zneužívali také policejní informační systém pro zjišťování informací o majitelích motorových vozidel parkujících v místech vyhrazených pro natáčení. Aby mohli pracovat pro soukromou firmu, uvolňovali se z plánovaných služeb, občas i v době své pracovní neschopnosti. Někteří si tak přišli i o stovky tisíc korun ročně navíc, nyní jim hrozí tresty odnětí svobody až na osm roků.

Zoulová v úterý uvedla, že délka služebního poměru obviněných policistů činila čtyři až 19 let. „Většina z nich byla řadovými policisty vnější služby, jen ve třech případech se jednalo o řídicí pozice na úrovni vedoucího směny, respektive vedoucího oddělení. Tito tři policisté jsou mezi pěticí propuštěných,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám