Hlavní obsah

Philipp Janýr, který obvinil Nečase a Drobila, je podezřelý z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský občan českého původu Philipp Janýr, který byl v Česku před několika lety odsouzen za krácení daní, čelí i obvinění z trestného činu podvodu. Janýr je v Česku známý kvůli trestním oznámením, která podal na premiéra Petra Nečase a exministra životního prostředí Pavla Drobila (oba ODS) v souvislosti s kauzou údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exministr Pavel Drobil a premiér Petr Nečas

Článek

"V druhém trestním stíhání, které dosud probíhá, je projednávána jeho trestná činnost v souvislosti se spácháním trestného činu podvodu," uvedla pro TV Nova mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Syn dlouholetého člena sociální demokracie Přemysla Janýra Philipp byl v minulosti v České republice odsouzen k pěti letům vězení za krácení daní. Podle dřívějších informací médií ho v roce 2007 ve Vídni zadržela na základě mezinárodního zatykače policie, následně ho však pustila. Podle Janýra totiž Rakousko své občany nevydává a jeho skutek tam není trestným činem.

"Policisté od počátku intenzivně komunikují se zahraničními partnery a podnikají v tomto směru všechny kroky potřebné k jeho zadržení," řekla televizi mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Podle Novy však Janýr Česko navštěvuje, což dokládají některé fotografie z Prahy.

Janýr se kromě jiného angažoval také v kauze emigranta Rostislava Roztočila, který před více než pěti lety uprchl z plzeňské věznice Bory. Odsouzen byl za vraždu egyptského studenta, kterou měl společně s komplici spáchat v roce 1975.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám