Hlavní obsah

Pětičlenný gang loupil u starých lidí, soud mu rozdal 33 let

Novinky, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo jich pět, vybírali si staré a bezbranné lidi, přepadali je v jejich vlastních domech a obírali je mnohdy o celoživotní úspory. Mladí lupiči z Moravy byli po dlouhé měsíce postrachem seniorů. Celkem jim soud přiřknul šestnáct útoků, dalších více jak deset skutků se jim nepodařilo prokázat. Celkem lupičům soud rozdal 33 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Lukáš Klváček, smějící se Radim Žondra a Jan Klváček při příchodu k soudu.

Článek

Nejvíce „pilný“ byl při okrádání Jan Klváček, kterého soudce poslal na 8,5 roku do vězení za podíl na 13 útocích. Jen o něco méně aktivní byli Zdeněk Dočkal a Radim Žondra, kteří mají jít na 7 a 7,5 roku za katr. Další dva členové party dostali 6,5 a 3,5 roku. Gang působil na celé jižní Moravě, útočil i na Prostějovsku, Uherskohradišťsku, Vsetínsku, Olomoucku nebo Havlíčkobrodsku.

Praxe při loupežích byla takřka vždy stejná. Lupiči si vyhlédli domek, zabušili na dveře, přičemž někdy si pomohli i historkou o tom, že jsou policisté. Když pak překvapený senior otevřel dveře, zatlačili ho dovnitř, spoutali a okradli. Navíc pro ránu nešli daleko, takže mnozí z přepadených skončili v lepším případě s modřinami, v horším se zlomenými žebry.

Několik jejich obětí navíc utrpělo posttraumatickou stresovou poruchu a s následky se budou vyrovnávat zřejmě až do konce života. Někdy si banda přišla jen na pár stokorun, v několika případech se jim však podařilo odnést částky přesahující 100 tisíc korun.

Povedenou pětici pomohly usvědčit hlavně pachové stopy zanechané na místě činu. „Nález pachových stop na tolika místech není náhodný,“ prohlásil soudce Daniel Plšek. Někteří mladí lupiči se navíc přiznali a stáhli sebou i své kamarády. „Soudce i státní zástupkyně by se měli léčit,“ reagoval zlostně na verdikt soudu Žondra při odchodu ze soudní síně.

„Odvolala jsem se, pro všechny obžalované požaduji přísnější tresty, neboť útočili v mnoha případech a navíc na staré lidi,“ kontrovala státní zástupkyně. Případem se tak bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám