Hlavní obsah

Trojice mladíků se šla jen pomstít, muže ubili a ukopali

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Kauzu tří mužů, kteří měli loni na podzim v Šumperku na Olomoucku brutálně ubít a ukopat 39letého bezdomovce, začal v pondělí rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Znojil (druhý zleva), Josef Král (druhý zprava) a Miroslav Červeňák (vpravo) před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Obžalobě z vraždy ve spolupachatelství čelí Josef Král (19), Jiří Znojil (19) a Miroslav Červeňák (25). Zatímco Král a Znojil svůj podíl na napadení přiznali, úmysl vraždit však popřeli, Červeňák jakoukoliv vinu na smrti muže odmítl.

Vše se mělo udát loni 2. září bezprostředně po půlnoci v sadech 1. máje v Šumperku, kam se trojlístek s dalšími dvěma kamarády vypravil posilněn alkoholem ze Sobotína na diskotéku. Hlavním aktérem útoku měl být Znojil. Právě ten podle státní zástupkyně napadl jako první muže bez domova ve chvíli, kdy nešťastník seděl v parku na lavičce.

Muže mlátil po celém těle, šlapal na něj, dupal po něm.
obžalovaný Miroslav Červeňák

„Několikrát ho udeřil pěstí a koleny do obličeje, poté vyskočil na lavičku a opakovaně mu dupal na hlavu a břicho, “ uvedla státní zástupkyně a dodala, že Král se měl přidat údery do obličeje a kopanci do hlavy, Červeňák nejméně jedním úderem čelem do hlavy a kopanci do obličeje a břicha.

To však mladíkům podle žaloby nestačilo. Když z parku odešli, chvíli na to se vrátili a muže, který se již nijak nebránil, obdobným způsobem napadli znovu. A opět měl „řádit“ hlavně Znojil.

Podle útočníka šlo o odplatu

Napadenému muži způsobili mnohačetná zranění, kterým přes lékařskou péči po několika hodinách podlehl. Motivem útoku byla podle Znojila odplata. Napadený jej prý s několika dalšími osobami zbil zhruba měsíc předtím.

„Chtěl jsem mu to jen vrátit, ne však, aby se mu něco stalo,“ řekl Znojil policistům s tím, že Král i Červeňák se na ubití Tomáška rovněž podíleli. U soudu však, stejně jako Král odmítl vypovídat.

„Zaútočil a pak ho i bil Znojil. Křičel na něj, že je zasraný skin. Já jsem se přidal jen třemi údery pěstí do obličeje. Červeňák se jen díval,“ uvedl před policisty Král.

Šel zavolat sanitku

„Co se stalo je strašné a moc mě to mrzí. Na útoku jsem se však nijak nepodílel. Naopak, Znojila jsem se snažil přimět, aby toho nechal. Ten však muže mlátil po celém těle, šlapal na něj, dupal po něm. Král mu dal jen dvě rány a pak Znojila také začal krotit,“ vypověděl v pondělí u soudu Červeňák, podle kterého Znojil později zavolal napadenému sanitku.

„Říkal nám, že šel do budky a zavolal ji. Za chvíli jsme slyšeli sanitku přijet,“ dodal Červeňák. Jednání pokračuje v úterý, kdy mají být slyšeni mj. znalci a kdy by mohl padnout i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám