Hlavní obsah

Policisté ve Vsetíně chytili zloděje aut

Právo, Jiří Růžička
Vsetín

Sérii krádeží osobních aut, která skončila u nových majitelů, objasnili kriminalisté ve Vsetíně. Povedení bratři ještě s dalším komplicem auta dál prodávali nebo rozebírali na náhradní díly. Jeden vůz ukradli i slovenské autoškole.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

„Na vyšetřování případu kolegové pracovali několik měsíců. Zadrženi byli dva cizinci, z nichž jeden pobývá v současné době na Vsetínsku. Jedná se o bratry ve věku 23 a 28 let,“ informovala v pátek mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

„Starší z nich se zaměřoval na krádeže aut, které ve většině případů prodal různým lidem na Slovensku. Nejprve však na autech předělával společně s bratrem výrobní čísla, aby je mohli legalizovat. Během půl roku odcizil starší z mužů čtyři vozidla na Slovensku a jedno přímo ve Vsetíně. Jednalo se o auta značek Škoda Octavia, Škoda Fabia, VW Golf a Fiat Stilo. Jedno auto si ukradl i pro sebe,“ uvedla Javorková.

Do případu je zapleten ještě další spolupachatel, cizinec, který zloději aut zajišťoval elektronické zařízení k překonání zabezpečení vozidel. Většina aut skončila u nových majitelů. Kromě jednoho vozidla se všechna ostatní podařila kriminalistům u nových vlastníků dohledat a v nejbližší době je vrátí původním majitelům.

Jedno z odcizených aut patřilo dokonce slovenské autoškole, a aby nový vlastník tuto skutečnost neodhalil, bratři odmontovali z auta druhé pedály u spolujezdce, vozidlo přelakovali a změnili na něm výrobní čísla. Sourozenci si vydělali prodejem vozidel a náhradních dílů několik stovek tisíc korun.

Starší z mužů je stíhán pro krádeže vozidel na Slovensku. Mladšímu z bratrů vsetínští kriminalisté sdělili obvinění z podílnictví, za které trestní zákon ukládá až pětileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám