Hlavní obsah

Policie dopadla osmičlennou skupinu údajných kuplířů z Pardubicka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi a obvinili z kuplířství a obchodování s lidmi osmičlennou organizovanou skupinu. Polovina z této skupiny byla navíc obviněna i z loupeže. Trestné činnosti se její členové podle policie dopouštěli ve východních Čechách více než deset let. Některým hrozí až dvanáctileté vězení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Detektivové pracují na případu s krycím názvem Archa od počátku loňského roku. Podle vyšetřování založili tři muži z východních Čech v roce 1997 noční klub, kde byly poskytovány i erotické služby. Postupně k nim přibyli další společníci, kteří se začali starat o provoz klubu, klienty i ženy provozující erotické služby.

Tyto ženy prý část vydělaných peněz odváděly provozovatelům klubu. Jedna z dívek podle mluvčího potvrdila, že musela provozovat prostituci ve prospěch nočního klubu pod pohrůžkou násilí. V některých případech šlo i o ženy ze zahraničí, především ze Slovenska, Ukrajiny a Nigérie. Od doby vzniku klubu až do současnosti se zde podle detektivů mohlo vystřídat několik desítek mladých žen ve věku od osmnácti do pětatřiceti let.

Obviněným hrozí až dvanáct let ve vězení

Později jeden z hlavních obviněných založil bezpečnostní agenturu. Zaměstnanci byli mimo jiné údajně používáni na nátlakové akce, při nichž zastrašovali konkurenci, která chtěla podnikat v témže oboru ve stejném regionu. Konkurenční subjekty měly po jejich návštěvě především pochopit, že na Pardubicku a Chrudimsku pro ně není místo. Při akcích tato skupina používala i fyzické násilí. Někteří její členové jsou podezřelí i z loupeže.

Čtyřem hlavním pachatelům se podle detektivů podařilo postupem času nashromáždit značnou sumu peněz, díky kterým si mohli dovolit výstavbu nákladných rodinných domů a nákup rekreačních objektů i automobilů. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převzal do správy čtyři zajištěné nemovitosti a několik aut. Celková hodnota zajištěného majetku přesahuje 30 milionů korun.

Protože detektivové ÚOOZ měli informace, že podezřelí mohou být ozbrojeni, zatkli je ve spolupráci se zásahovou jednotkou Královéhradeckého kraje. Všichni členové skupiny byli zadržení během několika hodin jak v místě jejich bydliště, tak i v nočním klubu či na veřejném prostranství. Při domovních prohlídkách byly zajištěny legálně i nelegálně držené střelné zbraně, listinný důkazní materiál a zhruba půl milionu korun.

Všech osm obviněných ve věku od 32 do 45 let je stíháno vazebně. V případě prokázání viny hrozí pěti obviněným až dvanáctileté vězení, třem zbývajícím až osmiletý trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám