Hlavní obsah

Noví svědci mohou přinést obrat v kauze Vietnamce, který zemřel při zatýkání

Právo, Petr Kozelka

Zmařený lidský život, žaloba na stát o 200 miliónů korun, policista odsouzený na deset let za mříže, údajná neonacistická buňka v policii a v neposlední řadě prý nepřiměřené zákroky policistů elitní brněnské jednotky. To je ve zkratce kauza, která vypukla v lednu před dvěma lety, kdy po zákroku trojice policistů zemřel zatýkaný Vietnamec.

Článek

Přestože soud už policisty potrestal, není vyloučeno, že se celá kauza znovu rozběhne, dokonce může dojít i ke zvratu. Na jedné straně se totiž podle informací Práva v těchto dnech na policii přihlásil muž, který údajně celý zákrok viděl z chodby domu a ve své výpovědi uvedl, že strážci zákona zatýkaného nebili a že k násilí z jejich strany nedošlo.

Na druhé straně ve čtvrtek vstoupil do kauzy i policejní prezident Petr Lessy, který tak reagoval na podezření, že členové skupiny postupovali při zákrocích brutálně a zatýkané si fotili a natáčeli v nelichotivých pozicích, přičemž jejich nadřízení nijak nezasáhli.

„Uvedené informace jsou natolik závažné, že se policejní prezident rozhodl celou věc prověřit prostřednictvím pracovníků Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia. V případě, že bude zjištěno konkrétní pochybení, je policejní prezident připraven přijmout kázeňská či personální opatření,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Lessy v době prošetřování policistů působil jako náměstek ředitele jihomoravské policie a dokonce se podílel na reorganizaci jednotky, pod kterou potrestaní policisté patřili.

Policista dostal deset let

K akci proti Vietnamci došlo v jednom z bytů v brněnské Körnerově ulici v lednu 2009. Velitel Josef Srnský měl za němého přihlížení svých kolegů Vietnamce kopat a bít, to stejné pak měl dovolit i ženě ze sousedství. Muž, který byl podezřelý z prodeje drog, později zemřel na protržení sleziny. Srnský dostal deset let a už je ve vězení, dva jeho kolegové na pravomocný verdikt ještě čekají.

Policisty usvědčovala u soudu jako jediná přímá svědkyně Vietnamcova přítelkyně, která mimo jiné prohlásila, že je známou advokáta rodiny zemřelého, který stát zažaloval o odškodné 200 miliónů korun. Policisté i sousedka jakékoli bytí popřeli, znalci u soudu uvedli, že ke zranění mohl Vietnamec přijít i několik hodin před zákrokem, přesto soud rozhodl o vině policistů. Přitom například až na upozornění Práva byli soudem slyšeni další dva policisté, kteří byli taktéž přítomní zákroku a žádné bití neviděli.

O očištění svých kolegů se snaží i mnohokrát vyznamenaný expolicista Martin Foltýn, který působil také v několika zahraničních policejních misích. „V brněnském Bronxu, kde k události došlo, jsem sám pátral po dalších svědcích, protože při zákroku byli v domě a před domem další lidé. Několik se jich přihlásilo s tím, že viděli Vietnamce, jak ho policisté z domu vyváděli, přitom šel sám a nejevil žádné známky zranění,“ potvrdil Právu Foltýn s tím, že na chodbě domu měli být v době zákroku další lidé, kteří otevřenými dveřmi mohli vidět dovnitř. Nikdo z nich nebyl u soudu slyšen.

Spory o neonacistický podtext

Olej do ohně přilila reportáž České televize, podle které policisté sloužící v elitní jednotce vyjíždějící zejména k násilné trestné činnosti, při svých akcích fotografovali zatýkané ležící s rukama za zády a navíc prý jednali přehnaně tvrdě, vyloučen prý není ani neonacistický podtext policistů sloužících v tzv. Delta týmu.

Delta bylo označením jedné z pěti skupin jednotky, další nesly název Alfa, Bravo, Charlie a Echo. O tom, že vyšetřování žádné neonacistické manýry neprokázalo, informovalo Právu už loni. Podle dokumentu, který má redakce k dispozici, navíc focení či natáčení akcí probíhalo s vědomím nadřízených.

„Chtěli jsme prezentovat jednotku tím, že by se vytvořily webové stránky skupiny, které by byly k dispozici na intranetu krajské správy policie. Měli jsme takovou představu, že pokud budeme mít natočený nějaký pěkný zákrok, který by mohl být medializovaný, ale samozřejmě i jiné, které se souhlasem nadřízených bychom mohli zveřejnit na intranetových stránkách,“ uvedl při výslechu jeden z nadřízených policistů.

„Na dokumentování zákroků nevidím nic ponižujícího, ostatně když byl veden zákrok proti mně, tak si to také fotili a natáčeli, takže by se to týkalo i jich samotných,“ řekl Právu Foltýn, který byl jako údajný vůdce celé skupiny zatčen Útvarem rychlého nasazení za asistence policejní inspekce. Foltýn byl po několikaměsíčním vyšetřování zproštěn všech obvinění, následně ale znechucen řady policie opustil.

„Byly zadokumentovány tvrdé zákroky tohoto týmu, ale žádný z nich nenaplňoval zákonné znaky trestného činu, proto bylo vše odloženo,“ potvrdil státní zástupce Jan Megela. Za fotografování a natáčení zákroků také nebyl nikdo kázeňsky potrestán, trest od nadřízených dostal jen jeden člen jednotky František Jaroš, který svým kolegům pustil z mobilu německý pochod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám