Hlavní obsah

Sadistický vrah je po propuštění v léčebně, odkud může snáze uprchnout

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Jihoplzeňský soud bude rozhodovat o tom, zda brutální vrah Václav Pícka skončí v detenčním ústavu. Šedesátiletý muž trpící agresivním sadismem, který před 20 lety v Plzni ubodal matku čtyřměsíčního dítěte, je od května v psychiatrické léčebně v Dobřanech, kam pod odpykání trestu nastoupil ochrannou sexuologickou léčbu Žalobce ale nyní požaduje změnu ústavního ochranného léčení na zabezpečovací detenci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Návrh jsme předali k soudu, stejného názoru je i léčebna,“ řekl ve čtvrtek  Právu šéf Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih  Zdeněk Slepička. Reagoval především na podnět rodičů zavražděné ženy, kteří jsou zděšeni, že Pícka není v zabezpečovací detenci určené právě pro tyto pro osoby s vysokou mírou nebezpečnosti pro společnost, ale léčí se v psychiatrickém zdravotnickém zařízení v Dobřanech, odkud je riziko útěku vyšší.

„Rodinní příslušníci poškozené žijí v představě strachu, že tento člověk nebude izolován a že jedině režim detence ho může eliminovat,“ uvedl žalobce. Pozůstalí mají navíc ještě v živé paměti údajné Píckovy výhružky po rozsudku o tom, „že na řadě jsou teď oni“.

„Bojí se, že přijde a vyvraždí je,“ řekl Právu zdroj blízký rodině. Ta o tom nechce s médii hovořit. „Jsou teď na tom psychicky hodně špatně. Po jeho propuštění se jim to zase všechno vrací,“ dodal zdroj.

Brutální vražda

Mladá maminka si v roce 1991 podala inzerát, že shání někoho na hlídání dítěte. Ozval se i Pícka a ženu 7. května dopoledne navštívil. „V úmyslu dosáhnout svého sexuálního uspokojení opakovaně udeřil poškozenou lahví do hlavy, poté jí loveckou dýkou zasadil šestnáct bodnořezných ran do hrudníku, dvě bodné rány do levého předloktí a dvě bodnořezné rány do pravého stehna a levého kolena,“ píše se v rozsudku z roku 1992.

Pícka pak vyskočil z bytu v přízemí oknem a chtěl utéci. Při dopadu si ale zlomil nohu a policisté ho tak mohli lehce dopadnout. Během výkonu trestu se Pícka celkem třikrát dožadoval podmíněného propuštění, ale pokaždé soud jeho žádost smetl ze stolu. Naposledy to bylo v roce 2008, kdy znalci jednoznačně uvedli, že je i nadále pro společnost extrémně nebezpečný a jeho pobyt na svobodě není možný.

Je pro nás rizikem, přiznává léčebna

Pícka je v dobřanské psychiatrické léčebně umístěn na nejstřeženějším oddělení pod několika zámky a s mřížemi na oknech. „Máme ho pod dozorem 24 hodin. Případ tohoto pána je nám velmi dobře znám. Uvědomujeme si to obrovské riziko, kteří tito pacienti přinášejí pro společnost. Na druhé straně jsme jen zdravotnické zařízení, a přesto tady musíme takové lidi mít,“ řekl lékař Vladimír Šupina, který má v léčebně na starosti chod ochranné léčby.

O dalším Píckově osudu bude soud jednat ve veřejném zasedání. „Z důvodu bezpečnosti proběhne přímo v léčebně. Příslušný soudce si nyní vyžádal aktuální znalecký posudek a poté nařídí jednání,“ uvedl šéf Okresního soudu Plzeň-jih David Protiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám