Hlavní obsah

Balík s hašišem došel na špatnou adresu, odesílatelům hrozí 10 let vězení

Právo, Jiří Bednář

S více než desetinásobným ziskem chtěli dva dvacetiletí mladíci z Trutnovska prodat hašiš, který nakoupili v jedné jihoevropské zemi. Královéhradečtí kriminalisté je zadrželi a obvinili ze spáchání drogového deliktu s až desetiletou trestní sazbou.

Článek

Začátkem července muži odjeli autem na více než desetidenní pobyt na jih Evropy a předem si opatřili informace, že se tam dá snadno a levně koupit lisovaná pryskyřice z konopí, známá jako hašiš.

„Kontaktovali tam několik prodejců, až našli toho, u něhož byli spokojeni s cenou. Zaplatili 800 euro za kilogram drogy v deseti slisovaných balíčcích. Mladíci tedy zaplatili za gram drogy zhruba 20 korun, zatímco na českém trhu se cena pohybuje okolo 250 korun za gram,“ uvedla mluvčí hradeckého policejního ředitelství Ivana Ježková.

Na místě koupili tlakový hrnec, zabalili do něho balíčky a zasypali je mletou kávou. Krabici předali kurýrní službě a vrátili se do ČR, kde netrpělivě čekali na zásilku.

„Ačkoliv policisté jisté informace o zásilce měli, zahrála roli i náhoda. Zásilku totiž kurýrní služba doručila na adresu královéhradecké firmy, jejíž název se shodoval se jménem majitele bytu, v němž jeden z pachatelů v Hradci Králové bydlel a kam muži chtěli zásilku původně doručit. Jenže v momentě, když majitel firmy otevřel balík s tlakovým hrncem a uviděl, co zásilka obsahuje, okamžitě informoval policisty. Zároveň zatelefonoval na číslo, uvedené v přepravním listu a jednomu z mladých mužů řekl, ať si pro zásilku přijede. Pak už vše bylo dílem okamžiku. Na mladíky si policisté počkali a okamžitě je zadrželi,“ řekla Ježková.

Protože se jedná o první konflikt se zákonem a mladí muži s policisty spolupracují, jsou stíháni na svobodě. Policisté na případu dále pracují, a to ve spolupráci se svými zahraničními kolegy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám