Hlavní obsah

Útočníci na Romy v Jeseníku se zapletli do dalšího incidentu

– JESENÍK
Právo, Bedřich Novotný

Výtržnost mezi skupinkou jesenických Romů a dvěma mladíky, které na začátku ledna odsoudil soud k tříleté podmínce za brutální útok na romské manžele, šetří policie v Jeseníku. Incident, při němž údajně několik mladíků slovně atakovalo dva romské manželské páry s dítětem, se stal přímo u radnice v Jeseníku.

Článek

"Policie zahájila šetření pro podezření z trestného činu výtržnictví. Sestavujeme seznam aktérů incidentu a snažíme se je rozdělit na poškozené a pachatele. Zatím nejsme schopni říct, kdo událost vyprovokoval," řekla Právu mluvčí jesenické policie Natálie Orlová.

Tvrzení proti tvrzení

"Přímo u toho jsem nebyl, ale Romové mi řekli, že jim mladíci nadávali a vyhrožovali," uvedl terénní pracovník jesenické radnice Ladislav Lálik, který událost nahlásil policistům.

Na místě byla nejdříve hlídka městských strážníků. Zjistila dva podezřelé a věc předala policii. "To víte, že jeseničtí Romové, kterých městě žije kolem 130, mají strach. Na druhé straně je ale uklidňuje, že se tomu věnuje pozornost," poznamenal Lálik.

Do očí bijící mírné tresty

Účastníky úterního konfliktu byli dva ze tří odsouzených mladíků, kteří loni v červnu v podnapilém stavu napadli romskou rodinu v jejím bytě. Těhotnou ženu útočníci tehdy zasáhli dlažební kostkou do oka a jejího manžela pořezali. Rozsudkem okresního soudu ale tato kauza neskončila.

"Po přezkoumání případu dospělo státní zastupitelství k závěru, že je na místě podat odvolání v neprospěch obžalovaných a požadovat přísnější tresty," dodal Vít Kasík z Krajského státního zastupitelství v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám