Hlavní obsah

Protikorupční policie chystá nové obvinění za Opencard

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Detektivové z protikorupční policie (ÚOKFK) chystají podle zjištění Práva v nejbližších dnech nové obvinění v souvislosti s předraženou téměř miliardovou zakázkou na dopravní karty Opencard. Stíhaným má být úředník pražského magistrátu, který měl na starosti zadávání veřejných zakázek. Informace o již připraveném obvinění Právu v úterý potvrdily tři na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dotyčného zaměstnance magistrátu míní ÚOKFK podle informací Práva stíhat buď z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, nebo pro porušování závazných pravidel hospodářského styku.

Policie přitom v kauze Opencard už letos v únoru pracovníka Magistrátu hlavního města Prahy obvinila, a to pro druhý ze zmíněných trestných činů. Tento úředník měl na starosti právě zadávání zakázek malého rozsahu na právní a projektové služby související s projektem Opencard. [celá zpráva]

Zásah žalobkyně

Nicméně po dvou týdnech jeho stíhání zrušila dozorová státní zástupkyně s tím, že bylo nezákonné a neodůvodněné a že úředník žádný trestný čin nespáchal. Zároveň dala detektivům pokyny, jak mají věc dále prověřovat a jaké úkony provést. Ti s největší pravděpodobností jejím návrhům nyní konečně vyhověli a připravili nové obvinění.

Není přitom vyloučeno, že chtějí stíhat téhož magistrátního úředníka. Sami policisté ale v úterý nechtěli o svých chystaných krocích příliš hovořit.

„Tuto informaci vám nemohu potvrdit, nicméně k určitému posunu tam určitě dojde,“ řekl Právu bez bližších podrobností ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec.

„Prověřování této věci nadále pokračuje, bližší informace by měly být příští týden,“ uvedla na dotaz Práva mluvčí dozorového Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Utratili téměř miliardu

Opencard měla obyvatelům metropole přinést jako multifunkční karta řadu výhod a slev například do zoo či galerií, zároveň se však stala jakousi povinnou tramvajenkou pro MHD či průkazkou do knihovny.

Celý projekt, který radnice rozjela ještě pod vedením bývalého primátora Pavla Béma (ODS), stál dodnes téměř 900 miliónů korun a nepřinesl přitom prakticky žádný zisk. Naopak vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování veřejných zakázek a jejich výraznému předražení.

Trpělivost s projektem počátkem loňského roku došla bývalé zastupitelce Janě Ryšlinkové, která podala ve věci trestní oznámení.

Policie se nyní případem zabývá už půldruhého roku. Během té doby vyslechla všechny bývalé členy rady hlavního města včetně Béma či jeho tehdejších náměstků Rudolfa Blažka a Milana Richtera. Na podání vysvětlení byl i ředitel magistrátu Martin Trnka. Detektivové si z budovy radnice rovněž odvezli řadu materiálů a dokumentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám