Hlavní obsah

Za upálení ženy ve stavební buňce dostal 15 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vraždu šestačtyřicetileté známé půjde Robert Fábera s definitivní platností na 15 let do vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud. V odvolacím jednání tak zpřísnil březnové rozhodnutí Městského soudu v Praze, který muži vyměřil třináctiletý trest. Fábera spící ženu upálil ve stavební buňce v Praze 8.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Již dříve ji napadal a často se s ní hádal. Úterní rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tragédie se stala v ulici Pod Plynojemem loni v červenci. Fábera měl podle žalobce se ženou celý den neshody. Nakonec prokopl díru ve stěně její stavební buňky, v noci ji pak použil k tomu, aby vlezl dovnitř. Ženu na lůžku polil alkoholem, pravděpodobně vodkou, a zapálil ji. Poté z místa činu odešel a o její další osud se nezajímal. Oběť zemřela po několika minutách.

Znalecké posudky prokázaly, že požár někdo založil úmyslně. Fábera navíc již předtím jednomu ze svědků říkal, že se k podobné věci chystá. V přípravném řízení však vypověděl, že si žena svítila svíčkou, navíc kouřila.

V době úmrtí pak byla opilá, mohla proto požár omylem založit sama. Prvoinstanční soud však jeho slovům neuvěřil, podle něj si ve svých výpovědích odporoval. Jeho tvrzení nesouhlasila ani s výpověďmi ostatních svědků.

Muži hrozil trest od 12 do 20 let. Fábera byl podle státního zástupce v minulosti odsouzen například za zpronevěru, ale i těžké ublížení na zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám