Hlavní obsah

Slovák přinutil v Orlové děti k orálnímu sexu, dostal 10 let

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Deset let ve vězení se zvýšenou ostrahou si odsedí za znásilnění dvou dětí v Orlové dvaatřicetiletý Slovák Štefan Chudý. Krajský soud v Ostravě muže kromě znásilnění odsoudil i za vydírání, neboť nezletilého chlapce a dívku přinutil k uspokojení s nožem v ruce a pod pohrůžkou, že je zabije.

Foto: Pavel Karban, Právo

Štefan Chudý

Článek

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti němu odvolal na místě, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro odvolání.

K činu došlo loni v lednu v Orlové-Lutyni kolem 19. hodiny. Obě děti, kterým tehdy bylo devět a sedm let, sáňkovaly. Chudý je chytil pod svahem, v místě, které bylo skryto stromy.

Vyhrožoval zabitím jim i jejich rodinám, pokud o tom někomu řeknou.
soudce

„Sexuálně motivován pod pohrůžkou zabití, umocněnou v rukou drženým nožem, nezletilou odstrčil a povalil, chlapci přikázal, aby si lehl,“ uvedl soudce Miloslav Studnička.

Holčičku měl Chudý podle obžaloby osahávat na prsou i v rozkroku a líbat na ústa. Pak dětem přikázal, aby se líbali vzájemně. Nato dával svůj pohlavní úd střídavě do úst chlapce i dívky. Nakonec si musely obě děti svléknout kalhoty i spodní prádlo, aby je obžalovaný mohl líbat a třít se o jejich hýždě. Dívence navíc zasouval do rozkroku své prsty i pohlavní úd.

„Vyhrožoval zabitím jim i jejich rodinám, pokud o tom někomu řeknou,“ dodal soudce.

Jsou tady znalecké posudky, které neprokazují jednoznačnou vinu mého klienta.
obhájkyně

Chudý byl odsouzen hlavně na základě pachových stop a stop DNA, které zanechal na oblečení i tělech obou dětí. DNA se totiž shodovala s tou, kterou pod jeho jménem už měli kriminalisté uloženu v národní databázi.

Soudce upozornil na to, že obžalovaný má výrazný sklon k násilné i sexuálně motivované trestné činnosti. Na podporu svých slov uvedl, že v letech 2000 až 2006 byl Chudý na Slovensku třikrát odsouzen. Jednou za omezování osobní svobody, podruhé za znásilnění a nakonec za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

Extrémní společenská škodlivost

„V jeho jednání spatřujeme extrémní společenskou škodlivost. Jednalo se z jeho strany o perverzní praktiky a výrazný zásah do vývoje obou dětí,“ poukázal soudce.

Podobné stanovisko zastává i stání zástupkyně Brigita Bilíková. „V důsledku znásilnění došlo u obou dětí k rozvoji posttraumatické stresové poruchy a je zřejmé, že se s těmito následky budou vyrovnávat po celý život,“ řekla. Potvrdila, že důkazů proti obžalovanému nebylo mnoho, ale v konečném důsledku tvořily řetězec, který byl dostatečný. Bilíková ale odmítla, že by obžalovaný trpěl jakoukoliv deviací.

Sám Chudý označil rozsudek za blbost. Jeho obhájkyně Jana Barvíková sdělila, že se už v přípravném řízení objevila řada nedostatků.

„Jsou tady znalecké posudky, které neprokazují jednoznačnou vinu mého klienta, máme výhrady k pachové identifikaci,“ poukázala s tím, že její klient je nevinný. „Navrhovali jsme i detektor lži, soud nám to však zamítl.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám