Hlavní obsah

Místo naslibovaných výhodných půjček tahá firma z lidí peníze

Právo, Jakub Troníček
Chrudim

Severočeští policisté se podle zjištění Práva zabývají aktivitami chrudimské společnosti Société Publique D'Investissement nabízející výhodné půjčky. Podle některých klientů však ve skutečnosti pouze láká z důvěřivých lidí peníze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Celý systém prověřují tepličtí detektivové s podezřením na podvod. Firma totiž od svých klientů nejdříve vyžaduje zaplacení mnohatisícových poplatků, třeba jako zálohu pro případ platební neschopnosti, ale schválenou půjčku pak nakonec stejně neposkytne. Podvedených už jsou po celé republice podle všeho desítky.

„Zabýváme se touto věcí na základě trestního oznámení,“ potvrdil šetření mluvčí teplické policie Daniel Vítek s tím, že obviněn v tuto chvíli nikdo nebyl.

Jeden z podvedených klientů Právu popsal, jak jednání s firmou probíhá. „S obchodním zástupcem společnosti jsme se sešli v restauraci v centru Prahy k podepsání smlouvy. Vybral od nás tzv. zálohu na splátky 6000 korun, ale pak sdělil, že peníze na půjčku u sebe nemá a že je přiveze večer domů,“ řekl Michal Kormos, který si chtěl u Société Publique D'Investissement půjčit 50 tisíc korun.

„Řekl jsem na místě tomu pánovi, že chci tedy peníze zpět, ale on místo toho urychleně zmizel,“ řekl k jednání z minulého týdne Kormos s tím, že od té doby marně usiluje se se zástupci firmy spojit.

Právo se snažilo kontaktovat jednatele Société Publique D'Investissement Jaroslava Horynu, na dotazy položené prostřednictvím infolinky společnosti ale nereagoval.

Pozor na rozhodčí doložku

Podle finančního poradce Pavla Kohouta ze společnosti Partners by si měli spotřebitelé v souvislosti s úvěry především dobře rozmyslet, zda vůbec úvěr potřebují. „Pokud je úvěr opravdu nezbytně nutný, je dobré pečlivě prostudovat podmínky a dát si pozor např. na tzv. rozhodčí doložku. Pokud je totiž uvedeno, že rozhodce může určit věřitel, tak případný spor vždy dopadne v jeho prospěch,“ řekl Právu Kohout.

K podpisu pak nedoporučuje ani takovou smlouvu, která neobsahuje RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů. „Pozor je třeba dát i na ručení nemovitostí, snadno se může stát, že člověk kvůli pár tisícovkám přijde o dům,“ doplnil Kohout.

Nejsnáze lze podle něj získat úvěr v bance, kam zájemci o půjčku chodí pravidelná mzda: „Nikdo vás v tomto ohledu nezná lépe než vaše banka, která tak ví, kolik vám může bez rizika půjčit.“

Praxi, kdy zástupce firmy vybírá dopředu tzv. zálohy na splátky, pak označil za podvod. „To většinou dělají společnosti, které ve skutečnosti žádné půjčky neposkytují a žijí jen z takto vybraných peněz,“ poznamenal finanční poradce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám