Hlavní obsah

Rodiče deseti dětí dostali podmínky, dcera vydává jen skřeky

Právo, Radek Plavecký
Mělník

Rodiče deseti dětí Ivana a Ivan N. z Neratovic na Mělnicku dostali ve středu odpoledne trest za to, že zanedbali výchovu svých tří dětí. Všechny už jim přitom soudy odebraly a o potomky se starají náhradní rodiče nebo ústavy. Obžalováni byli i z týrání, ale to se podle soudkyně Jany Novákové neprokázalo. Oba dostali podmíněné tresty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obžalovaná čtyřicetiletá Ivana N. dostala dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a třiačtyřicetiletý Ivan N. trest dva a půl roku také se čtyřletým odkladem, navíc muži soud zakázal pití alkoholu.

„Je pravděpodobné, že budou mít další dítě, sám obžalovaný u soudu řekl, že pracují na tom, aby nebyli sami. Proto jsem navíc nařídila dohled probačního úředníka a zároveň zákaz alkoholu,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Nováková. Pod vlivem alkoholu byl totiž obžalovaný agresivní a hrubý. To se projevilo i při jednání s úřady.

Za napadení sociální úřednice byl Ivan N. pravomocně odsouzen k 18 měsícům podmíněně. Ve středu uložené tresty zatím nejsou pravomocné. Žena se sice vzdala práva na odvolání, ale muž a státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Pětiletá dívka je stresovaná, vydává jen skřeky

Rodiče zanedbali výchovu tím, že se dětem téměř nevěnovali, neposílali je většinou ani do školky. Děti neuměly mluvit, neměly základní hygienické a sociální návyky. Nejhůře zanedbaná dívka v pěti letech téměř nemluvila a podle znalce, který všechny tři děti zkoumal, byla velmi stresovaná, úzkostná a vydávala jen skřeky.

Obdobně na tom byli i její sourozenci. Modřiny, které měly děti v obličeji, podle soudu nemusely být od rodičů, ale mohly si je děti způsobit i samy vzájemnými šarvátkami. „Původ ran se ani v přípravném řízení nezjišťoval,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám