Hlavní obsah

Ve Zbůchu na Plzeňsku se málem zřítil dům, šest rodin evakuováno

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbůch
Aktualizováno

Zřícení hrozilo třípodlažnímu obytnému domu ve Zbůchu na Plzeňsku. Šest rodin muselo být evakuováno, na místě je statik, hasiči i krizový tým plzeňské Charity. Na předválečné budově se objevily trhliny, jeden roh domu do výšky 2,5 metru se zcela utrhl.

Článek

Podle statika se dům podaří zachránit. „Obyvatelé z pravé nepoškozené poloviny budovy se budou moci do svých bytů vrátit už zítra, ostatní zhruba za čtrnáct dnů, až se provedou nutné opravy,“ řekl Právu starosta Zbůchu Jiří Hájek (SNK). „Nouzové ubytování pro tři rodiny, které jej potřebují, máme ve zdejší ubytovně,“ doplnil starosta. Pro osobní věci si mohli lidé zajít už během dnešního dne, poté, co objekt provizorně zajistili hasiči.  

"Kolem domu se prováděly výkopy na drenáže a přitom se utrhl ve 2,5 metrech levý roh domu a vznikla tam půlmetrová mezera. Nikomu se nic nestalo," uvedl starosta Jiří Hájek. Podle něj jde o starší soukromý cihlový dům. Svůj vliv mohla mít i bouřka, která se nad Zbůchem v noci přehnala.

„Ráno kolem půl osmé jsme objevili prasklinu, vyběhli jsme ven, říkáme si, spadnout to nemůže. Najednou rána a utrhl se celý roh. Z kuchyně bychom teď dírou viděli přímo ven,“ sdělila Ludmila Koubíková z nejvíce postiženého bytu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Trhlina na domě

„Zalarmovali jsme sousedy a utekli, jen tak, beze všeho, mám jen mobilní telefon. Je to beznaděj, vůbec nevíme, co budeme dělat,“ dodala. Obyvatelé domu se shodují v tom, že na vině je metr šedesát hluboký výkop těsně kolem domu, který vyhloubila stavební firma za účelem provedení izolací.

Podle starosty opustili dům všichni nájemníci. Z předběžných informací hasičů vyplývá, že objekt zřejmě nebude nějakou dobu obyvatelný. "Nešla bych tam bydlet ani za milión," řekla ČTK jedna z přihlížejících žen. Rekonstruovaný dům, který má novou střechu i okna, je obehnaný páskou a nikdo do něj nesmí, dodala mluvčí.

"Pozítří se nastěhují zpět do pravé půlky tři rodiny, do levé (kde je utržený roh) do 14 dnů, až dům opraví stavební firma, která tam prováděla výkopy pro odvodnění," řekl ČTK starosta.

Hasiči nyní budou trámy podpírat stropy, aby nedošlo k destrukci budovy. Dům si obyvatelé odkoupili před několika lety, mimo jiné investovali dva milióny do nové střechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám