Hlavní obsah

Leteckou pumu z Liberce policie v noci zničila v prostoru Ralsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Leteckou pumu z druhé světové války, kvůli které museli v úterý večer v Liberci evakuovat ze dvou nákupních center na 3500 lidí, odvezli krátce po 03:00 speciálním autem hasiči ze Zbirohu do prostoru Ralsko. Stokilogramová nálož byla ve 4:40 pyrotechniky bezpečně zlikvidována. Pak byla všechna opatření odvolána, informovala krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Policie musela evakuovat dvě nákupní centra

Článek

"Policejní pyrotechnici ručně naložili leteckou pumu na přistavený nákladní vůz Tatra, který byl naložen pískem," uvedla Suchánková.

Podle policie našli bombu stavební dělníci při výkopových pracích mezi obchodním centrem Nisa Liberec a obchodním domem Sconto už krátce před 17:30. Přivolaný pyrotechnik pak zjistil, že by při případné explozi mohla mít velmi silný ničivý účinek. Jedná se totiž o letadlovou pumu z výzbroje někdejší sovětské armády s štěpinovým zraňujícím dosahem až do vzdálenosti jednoho kilometru. [celá zpráva]

Evakuace lidí z obchodních center a okolí skončila krátce před 21:00. Z OC Nisa jich policisté a hasiči museli evakuovat asi 3000, ze Sconta kolem pěti stovek. Uzavřeny byly i všechny přístupové cesty do oblasti. Od rána už je ale tato oblast opět průjezdná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám