Hlavní obsah

Kvůli nevybuchlé letecké pumě evakuovali v Liberci nákupní centrum

Právo, Barbora Silná
Liberec
Aktualizováno

Přibližně 100 kilogramů vážící funkční ruská letecká puma z druhé světové války byla nalezena u ulice České mládeže v Liberci. Kvůli nebezpečí výbuchu munice v úterý večer evakuovali hasiči spolu s policisty oblast kolem nákupního centra Nisa, prodejny Sconto nábytek i přilehlé okolí. Evakuace se týkala zhruba 1500 lidí.

Foto: Barbora Silná, Právo

Hasiči a policisté uzavřeli okolí a odkláněli dopravu.

Článek

Původní předpoklad pyrotechniků, že se jedná o 400 kg vážící pumu americké výroby, se nepotvrdil. Velitel zasahujících hasičů Josef Hanzl uvedl, že riziko nebezpečí výbuchu se snížilo na 50 procent oproti původním obavám.

„V případě výbuchu by byla ohrožena oblast ve vzdálenosti zhruba jednoho kilometru,“ řekl Právu krátce po objevení pumy krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Roman Hlinovský. Bombu našel v zemi při zemních pracích podle jeho informací bagrista okolo 19. hodiny.

„Celá akce je v režii policie a policejních pyrotechniků. Cestou operačního střediska integrovaného záchranného systému jsme už také kontaktovali Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, protože se v tuto chvíli řeší, jakým způsobem bude odvezena nevybuchlá mina,“ upřesnil v podvečer Hlinovský.

Podle něj je obtížné také odhadnout, zda se v okolí nenachází ještě další nevybuchlá munice, i to, na jak stabilním podloží mina leží.

Evakuace měla chyby

Policejní pyrotechnici odvezou nevybuchlou pumu speciálním hasičským vozem do Ralska na Českolipsku. Tam bude puma zneškodněna. „Musejí vybrat vhodnou trasu, tedy co nejbezpečnější,“ poznamenal Hlinovský. Policejní pyrotechniky doprovodí hasičská vozidla.

Případ také podle velitele zásahu Hanzla ukázal, jaká úskalí měla evakuace nákupního centra. „Lidé nám odcházeli směrem k parkovišti mezi Obchodním centrem Nisa a prodejnou Sconto nábytek tedy na nejrizikovější místo. Navíc hlášení bylo koncipováno pouze pro návštěvníky a nikoli zaměstnance. Ty jsme museli v centru hledat na různých místech, aby byli skutečně všichni pryč,“ podotkl Hanzl.

Podle Hlinovského tak situace povede k dalším preventivním opatřením v takových případech. „Hlášení v centrech jsou dopředu namluvena a jsou univerzální, ukázalo se, že je potřeba se zabývat i touto otázkou,“ shrnul Hlinovský.

Policisté na místě zásahu odklánějí dopravu. Rychlostní silnice mezi Libercem a Prahou, která vede okolo centra Nisa, zůstala průjezdná a provoz na ní nebyl nikterak omezen.

Na místě zasahovali záchranáři, policisté i hasiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám