Hlavní obsah

Senior nezákonně nabízel na internetu části starých zbraní

Novinky, val

Šestašedesátiletý muž nabízel na jednom z českých aukčních portálů části zbraní, z nichž některé podléhaly registraci. Policie jej vypátrala, a zabránila mu tak v jejich prodeji. Do problémů se přitom mohli dostat i případní kupci, kteří by se koupí mohli dopustit nedovoleného ozbrojování.

Článek

„Muž nalezl na půdě domu několik částí zbraní a rozhodl se je prodat pomocí aukčního portálu. Dle svého vyjádření si tak chtěl přivydělat k důchodu a pomoci některému sběrateli k doplnění sbírek. Mezi nabízeným zbožím byly ale závěry dvou opakovacích kulovnic, které coby hlavní části zbraní podléhají registraci,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Jan Melša.

Důchodce tudíž jednal v rozporu se zákonem. Ten totiž ukládá nálezci zbraní, munice nebo výbušnin okamžitě oznámit nález policii nebo orgánu místní samosprávy.

„Patří sem i hlavní části zbraní. To ale důchodce neudělal a zveřejněním inzerátu navíc vystavil nebezpečí postihu i osoby, které by si od něho části zbraní koupily,“ doplnil mluvčí. Pokud by si prodávané věci koupil někdo, kdo není držitelem zbrojního průkazu, dopustil by se tím trestného činu nedovoleného ozbrojování.

K tomu naštěstí nedošlo díky jednomu z občanů, jenž na podivný inzerát upozornil Policejní prezidium. Vyšetřovatelům se následně podařilo během několika hodin zjistit, kdo je dotyčný inzerent, a ve spolupráci s policisty z Jeseníku, v jejichž služebním obvodě důchodce bydlí, části zbraní zajistit.

„Podle zjištění policistů se jednalo o závěry opakovacích kulovnic, konkrétně Mauser vz. 98 a druhý nezjištěné značky. Zbraně nebyly registrovány ani užity ke spáchání trestného činu, nepátralo se po nich. Jejich původ by mohl sahat až do válečného či meziválečného období, kdy bylo schovávání zbraní na půdách poměrně běžné. Obzvlášť v pohraničních oblastech sousedících s tehdejším Německem,“ řekl policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám