Hlavní obsah

Soud snížil trest policistovi, který kryl úředníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Ostravě v úterý snížil trest policistovi z Frýdku-Místku, který na nátlak nadřízeného kryl prohřešek úředníka tamního magistrátu. Ten vjel do jednosměrky a údajně řídil pod vlivem alkoholu. Odmítl však dechovou zkoušku a nakonec dostal pokutu jen za nerespektování dopravní značky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policisté Rudolf Matuszek (vlevo) a Pavel Barták

Článek

Soud naopak zamítl odvolání policistova nadřízeného Rudolfa Matuszeka, který druhého ke krytí nabádal. Matuszek s úředníkem Ivem Juřicou v minulosti sloužil u policie a jsou prý přátelé.

Policista Pavel Barták dostal původně letos v březnu za zneužití pravomoci úřední osoby podmíněný trest 18 měsíců se zkušební dobou na 30 měsíců. Jeho nadřízený pak za nabádání k tomuto jednání podmíněný trest dva roky.

Oba se proti rozhodnutí odvolali. V úterý se proto případem zabýval odvolací senát ostravského krajského soudu. Rozhodl snížit Bartákovi trest na deset měsíců se zkušební dobou 18 měsíců. "Soud přihlédl k tomu, že se obžalovaný přiznal a pomohl usvědčit nadřízeného. Ten by se jinak trestu vyhnul," uvedl krajský státní zástupce Alois Dlouhý.

Muži jsou nyní pravomocně odsouzeni za úmyslný trestný čin a kromě uvedených trestů musí odejít od policie.

Bál se šikany od nadřízeného

Dotyčným úředníkem byl Ivo Juřica, který pracoval na odboru dopravy frýdecko-místeckého magistrátu. Do roku 1998 sloužil u policie právě s Matuszkem, který u soudu řekl, že jsou kamarádi.

V minulosti už měl Juřica zákaz řízení za to, že v opilosti havaroval a zranil dva lidi. Loni v dubnu ho městští policisté přistihli, když vjel v centru Frýdku-Místku do jednosměrné ulice, přičemž podle jednoho ze strážníků z něj byl cítit alkohol. Dechové zkoušce se ale Juřica odmítl podrobit a dokonce se prý pokusil utéci, zatímco auto i s malým synem nechal na místě. Strážníci jej chytili. Záležitost řešila hlídka státní policie, jejímž členem byl Barták.

Barták uvedl, že mu Matuszek telefonoval a chtěl po něm, aby celou záležitost nějak zařídil. Podle obžaloby Matuszek dokonce navrhoval, aby za řidiče dechovou zkoušku provedl někdo jiný, s čímž ale Barták údajně nesouhlasil. Řidič dostal pokutu jen za vjezd do jednosměrky, přičemž za odmítnutí dechové zkoušky mu hrozil mnohem větší trest. Barták tvrdí, že měl z nadřízeného strach a bál se šikany. Počínáním Juřici se zabývá přestupková komise kopřivnického magistrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám