Hlavní obsah

Čeští a britští detektivové zadrželi šest obchodníků se ženami

• Aktualizováno
Novinky, val

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) společně s britskými kolegy z Útvaru pro boj proti vykořisťování lidí a organizovanému zločinu zadrželi šest osob v Česku a Velké Británii. Měly se dopustit trestných činů v souvislosti s provozováním prostituce. Zatýkání proběhlo 13. července, ÚOOZ o tom informoval v úterý ráno.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Jednalo se o první mezinárodní společné vyšetřování těchto dvou útvarů. Případem se pod krycím jménem Bolero zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu téměř rok. Zadržení údajně patřili do organizované sítě, která měla ženy z východní Evropy a České republiky prodávat do Velké Británie, a tam je nutit k prostituci a nezákonným sňatkům. Informoval o tom v pátek britský bulvární list The Sun.[celá zpráva] Česká policie se k případu vyjádřila teprve v úterý.

V jižním Londýně a Gloucesteru byli 13. července zadrženy dvě ženy a jeden muž ve věku od 25 do 52 let. Akci byli přítomni i čeští detektivové z ÚOOZ. Mezi zadrženými byla údajně i dvaapadesátiletá žena, která stála v čele gangu. Její osmadvacetiletý syn byl mezi zadrženými v České republice.

„Další tři osoby byly ve stejné době zadrženy na základě vydaných Evropských zatýkacích rozkazů na území České republiky, konkrétně v Libereckém kraji. Jednalo se o muže ve věku od 28 do 41 let,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Zadrženým hrozí až 14 let ve vězení

Osoby zadržené v České republice se v současnosti nacházejí v předběžné vazbě v Liberci. V organizované skupině měli působit jako „náboráři“ mladých žen, většinou ze sociálně slabých poměrů. Ve Velké Británii jim hrozí až čtrnáct let odnětí svobody, jednomu z nich dokonce doživotní trest.

Podezřelé osoby byly podle ÚOOZ zadrženy na základě podezření z obchodování se ženami za účelem vykořisťování, sexuálního vykořisťování, kořistění z prostituce a trestných činů týkajících se porušování imigračních zákonů. Jeden z mužů je navíc podezřelý také ze znásilnění.

Operace byla zahájena poté, co se jedné z dívek podařilo uprchnout a informovat policii o své kalvárii. Scotland Yard, jehož agenti se do gangu infiltrovali, se podle britského listu domnívá, že k prostituci bylo přinuceno více než 40 žen. Navíc očekává, že budou v souvislosti se zločinem zadrženi další lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám