Hlavní obsah

Za rvačku v Kyselovicích nepodmíněné tresty vězení

Právo, Jiří Růžička
Kroměříž

Trest tři roky ve věznici s dozorem za pokus o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci dostal v pondělí u soudu v Kroměříži Ondřej Gábor, jeden ze skupiny Romů, která loni v březnu napadla hosty restaurace v Kyselovicích na Kroměřížsku.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Čtyři z šestice mužů, které soud v Kroměříži odsoudil za incident, po němž zůstalo po rvačce v hospodě v Kyselovicích na Kroměřížsku několik zraněných návštěvníků.

Článek

Soud uznal i ostatní muže ve věku od dvaceti do šestapadesáti let vinné, že rvačku v hospodě vyvolali úmyslně. V rozsudku předseda senátu Karel Rašín popsal, že muži do hospody zamířili po předchozí oslavě narozenin. Napadli hosty restaurace, kteří tam sledovali v televizi fotbalové utkání.

V různých stádiích bitky útočníci mlátili své oběti do hlavy pěstí, vláčeli je za vlasy a kopali je do hlavy a hrudníku, bili je rozlámanými židlemi a došlo i na údery těžkým popelníkem.

Výsledkem byla vybílená hospoda, jeden z hostů skončil se zlomeným žebrem, další nějakou dobu neviděl na oko, jiní utrpěli zhmožděniny. Podle znalců si útočníci museli být vědomi, že napadení mohou utrpět těžkou újmu, na což upozornil i soudce Rašín.

Výkřiky s rasovým podtextem

Během napadení hostů v restauraci došlo ze strany útočníků i na výkřiky „Vy ku... bílé, my jsme tady páni, my vás podřízneme, zabijeme“ a podobně, k čemuž soud přihlédl jako k rasovému podtextu jednání obžalovaných.

Další z útočníků, Rudolf Slepčík, dostal od soudu trest na dva roky nepodmíněně ve věznici s ostrahou, ovšem stíhán byl jako uprchlý, takže pokud po dopadení trest nepřijme, může se celé dokazování opakovat. Ostatní obžalovaní dostali podmíněné tresty 21 a 24 měsíců s podmínkou na tři léta, jeden pak trest domácího vězení na 18 měsíců. Všichni přitom byli v minulosti soudně stíháni.

„Velkou roli sehrál v tomto případě alkohol, všichni obžalovaní uváděli, že byli velmi opilí, ale byli ve stavu, kdy si museli být vědomi důsledků svého jednání,“ řekl soudce Rašín. Ondřej Gábor si ponechal lhůtu na rozmyšlenou k odvolání, ostatní odsouzení tresty na místě přijali. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání v rozhodnutí o vině a trestu u všech odsouzených s výjimkou výše trestu Ondřeje Gábora, u kterého navrhoval nepodmíněné pětileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám