Hlavní obsah

Policie se chystá obvinit guru Járu z obchodování s lidmi

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústřední postavy duchovního hnutí a zároveň školy pod názvem Poetrie by mohly brzy skončit za mřížemi. Po několikaměsíčním prověřování podivných aktivit této kontroverzní organizace totiž detektivové z policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) navrhli před několika dny obvinit vedení hnutí v čele s tzv. guru Járou ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policisté dokonce míní, že šéf hnutí a jeho nejbližší se na desítkách podvedených či naivních mladých žen a dívek dopouštěli trestné činnosti jako organizovaná skupina. To by znamenalo, že v případě stíhání a následného soudu by jim hrozilo pět až 12 let vězení.

Slibuje jógu

Hnutí či duchovní škola Poetrie působí především na Moravě, tedy v Olomouci, Zlíně či Brně, ale svá školení, kurzy či obřady má také v Praze i v zahraničí. Oficiálně slibuje jógu či studia východních filozofií a astrologie, ale v praxi tamní „lektorky“, či spíše naháněčky dívek a žen, nabízejí sexuální léčbu a dobrodružství s mužem, který stojí v čele hnutí.

Ten si nechává říkat guru Jára nebo Óm nadsamec, ale ve skutečnosti se jmenuje Jaroslav Dobeš. Na stránkách Poetrie se představuje jako autor uměleckých fotografií, koláží a různých filozofických či tantrických literárních děl, která rovněž za různé finanční obnosy nabízí, a dokonce měl v červnu v Olomouci výstavu svých děl.

Hlavním „posláním“ guru Járy je ale dovést dívky a ženy pomocí různých obřadů k očištění, respektive tzv. odháčkování. Jde podle některých východních náboženství o cvičení, kdy učitel (tedy Jára) pohlavním stykem odstraní sexuální háčky, které v ženách zůstaly z předchozích vztahů a vedou k jejich utrpení. Sex s Járou má naopak vést k odstranění negativní energie. To vše za plného souhlasu „očištěných“ dam.

Ve skutečnosti už se ale řada žen, které prošly odháčkováním či při těchto obřadech asistovaly, přihlásila buď na policii či na internetu s tím, že byly znásilněny nebo pohlavně zneužity. Netušily prý, co se bude na obřadech s guru Járou dít, a s následnými sexuálními hrátkami nesouhlasily. Proto se od konce loňského roku zabývá případem ÚOOZ.

„Poškozeny by v této souvislosti mohly být až desítky žen a dívek,“ poznamenal ředitel útvaru Robert Šlachta.

Obvinění padne určitě

„Zhruba před třemi týdny jsme státnímu zastupitelství navrhli další postup s tím, že na věc máme určitý právní názor, jakou trestnou činnost v tom spatřujeme. Nyní čekáme, jak se k němu zastupitelství postaví. Každopádně stíhat by se v té věci mělo, teď záleží, za jaký trestný čin,“ řekl Právu v pátek šéf ÚOOZ Šlachta.

Policie má zatím spadeno hlavně na úplně nejužší vedení hnutí kolem gurua Járy, nicméně prý nevylučuje, že v pozdějším stadiu vyšetřování spadne klec i nad tzv. lektorkami školy. Jedná se o ženy a dívky, které na různých seminářích vybíraly a verbovaly mezi účastnicemi vhodné adeptky.

Mezi lektorkami působila jako jedna z nejbližších guruovi Járovi také soudkyně zlínské pobočky Krajského soudu v Brně. Jak Právo ze dvou zdrojů zjistilo, dotyčná už soudcovský talár mezitím svlékla a u soudu už nepůsobí. Sám guru Jára, tedy Jaroslav Dobeš, pobývá už několik let v zahraničí a v ČR se veřejně objevil naposledy na své červnové výstavě v Olomouci.

Podle zdroje Práva žije v současnosti s největší pravděpodobností v Thajsku, kde mimo jiné pro své příznivce a především příznivkyně pořádal koncem ledna i „duchovní pouť“ pod názvem Spiritual Trekking, slibující například obřad spojení Lingamu s Jóni.

Podle dostupných informací ho prý živí především semináře a školení, které hnutí Poetrie pro zájemce pořádá a kde se za účast za jednu lekci platí někdy až tisícovka. Výdělek navíc získává z prodeje už zmiňovaných knih a koláží, ale i různých naučných materiálů a nahrávek. Údajně by si tak mohl Jaroslav Dobeš měsíčně přijít až na 160 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám