Hlavní obsah

Za jedenáct let starý případ pašování drog padaly vysoké tresty

– Liberec
Právo, Barbora Silná

Dvaačtyřicet let by měli podle pátečního rozsudku libereckého krajského soudu strávit ve vězení čtyři hlavní obžalovaní v jedenáct let starém případu rozsáhlého pašování drog tzv. balkánskou cestou z Turecka do západní a severní Evropy.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rozsudek si k soudu přišli vyslechnout Roman Fišer (vlevo), Pavel Blecha, Lenka Mačicová a Hamdi Sejdi (vpravo).

Článek

Dalším dvěma mužům, Romanovi Fišerovi a Milanovi Semerákovi, kteří hráli v případu pouze okrajovou roli, uložil soud podmíněné tresty. K soudu si ale rozsudek přišli vyslechnout pouze čtyři obžalovaní.

Senát je uznal vinnými z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, jednoho z obžalovaných kosovského Albánce Hamdi Sejdi z Liberce navíc ještě z padělání a pozměňování veřejné listiny, protože si změnil obsah cestovního pasu. Vyměnil si v něm fotografii a vepsal písmena, čímž změnil osobní údaje. Muž totiž při zatýkání uprchl a skrýval se v Bulharsku, kde ho policisté po osmi měsících zadrželi.

Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu tři ze šesti obžalovaných odvolali na místě, další tři si ponechali lhůtu na rozmyšlenou stejně jako státní zástupce. V případu bylo původně obžalováno sedm lidí, ale posléze vyloučil k samostatnému projednávání Redep Sejdiju, protože je nemocný.

Skupina propašovala 30 kg heroinu

Skupina dealerů byla původně daleko rozsáhlejší, ale některé z nich polapila už britská a švédská policie. Hlavou liberecké skupiny měl být podle obžaloby Redep Sejdiju a jeho pomocníkem Pavel Blecha, kteří byli v minulosti odsouzeni Okresní soudem v Liberci k podmíněným trestům za to, že se měli podílet na únosu a bití dalšího spoluobžalovaného kurýra, Martina Šlapáka. Mužům při převozu drog měla pomáhat Lenka Mačicová, které soud vyměřil desetiletý trest.

Skupina podle rozsudku převážela od konce srpna do října roku 2000 drogy přes Rakousko do západní a severní Evropy. Celkem převezli podle policie bezmála třicet kilogramů heroinu. Jak vyplynulo z obžaloby, kurýři z Česka měli přebírat drogy v Rakousku a ukrývat je v palivové nádrži auta. Část drog, která se nevešla, skryli i v bezpečnostní schránce na letišti v Linci. Tam kontraband později objevili rakouští policisté. S nákladem v nádrži auta pak ve dvou případech zamířili do Anglie.

Poprvé vezli téměř devět kilogramů heroinu, za které měli podle dohody dostat 40 tisíc liber, podruhé přes osmnáct kilogramů. Druhá mise zkrachovala. Rádoby turistický výlet kryli tím, že v jednom z aut cestovala i žena s dítětem. Drogového bosse v tomto případě při druhé cestě britské úřady zadržely a poslaly na 11 let do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám