Hlavní obsah

Celníci turistkám zabavili korály přivezené z Egypta

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvěma ženám vracejícím se z dovolené v Egyptě zabavili v minulých dnech celníci na letišti v Ostravě-Mošnově 37 kusů různých druhů mořských korálů a mušlí. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí Celního ředitelství Ostrava Roman Miarka.

Článek

Upozornil, že v letním období se tyto případy pravidelně opakují. „Obě cestující si korály dovezly jako suvenýr, aniž by tušily, že porušují platné mezinárodní předpisy,“ řekl Miarka.

Lidé podle něj často netuší, že mnohé z těchto suvenýrů jsou přísně chráněnými exempláři ohrožených druhů volně žijících živočichů a rostlin. Za jejich dovoz hrozí vysoké pokuty.

„Mezinárodní úmluva CITES striktně reguluje obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Mezi tradiční suvenýry patří korály, lastury, mušle, šperky z korálů ale také kabelky z hadí či krokodýlí kůže, předměty ze slonoviny, krunýře mořských želv nebo vypreparované krokodýlí hlavy,“ upozornil Miarka.

Reklama

Výběr článků

Načítám