Hlavní obsah

Rodiče, kteří dávali synovi do bot připínáčky, u odvolacího soudu neuspěli

Právo, Miroslav Homola
Brno

Brněnský krajský soud se ve čtvrtek v odvolacím řízení znovu zabýval otřesným případem týraného devítiletého hocha. Jeho otce poslal letos v únoru brněnský městský soud na 6,5 roku a matku na šest let do vězení za to, že dítě dlouhodobě týrali. Proti vysokým trestům si pak podali odvolání. Otec a matka neuspěli, odvolání soudci vyhodnotili jako neodůvodněné.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Rodiče k jednání soudu nepřišli.

Článek

Ani jeden z rodičů k soudu nepřišel, nečinili tak ani při předchozích soudních líčeních. Verdikt je nyní pravomocný a muž i žena musí nastoupit do vězení.

Chlapce nekrmili a bili ho

Hoch nedostával řádnou stravu, byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. V době odhalení kauzy musel být umístěn do nemocnice, vážil 13,5 kilogramu, tedy asi jako dvouleté dítě. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, přestože to nebyla pravda.

Ve skutečnosti dítě hladovělo. Denně dostávalo od rodičů jen dva až čtyři krajíčky chleba a nezřídka pak chlapec z hladu kradl jídlo spolužákům ve škole, což byl také jeden z důvodů, proč se konečně po dlouhých letech trýznění na případ přišlo.

Dítě bylo dlouhodobě také bito rukou, řemenem a vařečkou. Asi nejbrutálnější způsob trestu byl, když mu oba rodiče dávali do bot připínáčky hrotem vzhůru. Tato metoda jej prý měla přivést ke zklidnění, protože byl hyperaktivní. Chlapec musel chodit po špičkách nebo se plazit po kolenou.

Pokud dostoupil v botách na celou plochu nohy, vznikala mu zranění. Syna začali doma týrat v roce 2004. Proto byl rodičům i se sestrou odebrán. O rok později je ale získali zpět.

Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Tehdy se policie opět začala zabývat podezřením z týrání hocha.

Ačkoli rodiče byli již potrestáni, stále ještě není skončeno vyšetřování nečinnosti sociální pracovnice, která měla problémovou rodinu na starosti. Liknavost vyšetřovatelů a jednání úřadů, které zřejmě nechtějí přiznat chyby v práci, vedlo mimo jiné k tomu, že v těchto dnech podal na vyšetřovatele Martina Uhera a dozorujícího státního zástupce případu trestní oznámení pro podezření z trestného činu nadržování pachateli trestné činnosti Miroslav Stach z občanského sdružení Justiční spravedlnost. Trestní oznámení  odešlo v pondělí tento týden.

„Požaduji, abych byl o výsledku postupu s tímto trestním oznámením vyrozuměn nejdéle do měsíce,“ uvedl Stach, který poukazuje na nesmyslné a podezřelé prodlevy.

Lze se důvodně domnívat, že policejní oddělení Brno – střed včetně Městského státního zastupitelství má osobní zájem na tom, aby další pachatelé trestné činnosti unikli trestně právní odpovědnosti a nebyli vystaveni trestnímu stíhaní a následnému trestu, aby se mediální kauza nedostala k projednání před soud, neboť by mohlo vyjít najevo, že vyšetřující policisté a dozorující státní zástupci městského a krajského státního, zastupitelství v uvedené trestní věci se sami dopustili svou nedbalostí trestně právní odpovědnosti či závažných profesních pochybení,“ uvádí se v trestním oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám