Hlavní obsah

Cyklista se neudržel na kole, naměřili mu pět promile

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Opilí cyklisté stále častěji nemotorně křižují silnice na Valašsku. Jednomu z nich, který se na kole ani neudržel a spadl, naměřili policisté dokonce bezmála pět promile alkoholu. „Od začátku roku evidujeme již 33 dopravních nehod s účastí cyklistů, z nichž téměř polovina usedla na kolo pod vlivem alkoholu,“ vypočítala mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

Foto: , Novinky

Článek

V pondělí nadýchal šedesátiletý cyklista v Karolince dokonce 4,81 promile alkoholu. Domů se sám nedostal, z kola spadl a skončil v nemocnici, kde jej museli ošetřit.

Nadýchal dvě promile alkoholu, opakované dechové zkoušky už nebyl schopný.
policejní mluvčí Jana Bártíková

„Ve stejný den vyjeli dopravní policisté k havárii cyklisty k obci Kelč. Sedmadvacetiletý cizinec jel na jízdním kole od Kelče ke Komárovicím. S kolem si najel na pravou nezpevněnou krajnici, protože ho předjíždělo osobní auto. Najednou najel do zarostlé travnaté propadliny a zřítil se do místního potoka. Při nehodě si způsobil lehké zranění. Dechová zkouška ukázala dvě promile,“ sdělila Javorková.

Z hospody domů na kole

Naštěstí jen lehká zranění si odnesli i dva cyklisté, kteří havarovali na Zlínsku. „V obou případech šlo o muže ve věku jednapadesát let. Oba si k cestě z hospody zvolili nevhodný dopravní prostředek – kolo,“ doplnila mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková.

Ve Zlíně na Tyršově nábřeží najel opilý cyklista na obrubník a přepadl přes řídítka. „Nadýchal dvě promile alkoholu, opakované dechové zkoušky už nebyl schopný."

Podobná situace nastala v Luhačovicích. Muž jel do centra lázeňského města, zavadil o obrubník a upadl. Dechovou zkoušku nejdříve odmítal, ovšem o dvě hodiny později nadýchal neuvěřitelné 2,22 promile. Je s podivem, že se zmínění sportovci na kolo vůbec dostali,“ poznamenala Bartíková.

„V létě je nehod, jichž se účastní cyklisté, více než v jiných částech roku. Letos jsme jich vyšetřovali na Zlínsku čtyřicet, loni za stejné období více než padesát,“ řekla mluvčí. Dotyčným cyklistům hrozí vysoké peněžité tresty, případně až vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám